ΚΟΣΜΟΣ

ΟΑΣΕ: Στο χειρότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία

ΟΑΣΕ: Στο χειρότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία
REUTERS/Oleksandr Klymenko

Οι εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία κλιμακώθηκαν φθάνοντας στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών, επισήμανε η αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), μετά τον βομβαρδισμό ενός χωριού που ελέγχουν κυβερνητικές δυνάμεις στην πρώτη γραμμή με ρουκέτες, που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν οκτώ άμαχοι και να καταστραφούν ολοσχερώς ή να υποστούν ζημιές πενήντα σπίτια.

Ο ΟΑΣΕ, που επιτηρεί την εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ, τόνισε ότι κατέγραψε 16.000 παραβιάσεις της εκεχειρίας από την 11η Δεκεμβρίου ως τη 17η Δεκεμβρίου, αριθμό αυξημένο κατά 35% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η εξέγερση των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία ξέσπασε το 2014 και η αιματοχυσία συνεχίζεται, παρά τις συμφωνίες ειρήνης και κατάπαυσης του πυρός που υποτίθεται πως θα τερμάτιζαν τη σύρραξη στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 10.000 άνθρωποι. Θύματα καταγράφονται σχεδόν καθημερινά.

«Σημειώνουμε με ανησυχία τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας, με τις παραβιάσεις της εκεχειρίας να φθάνουν σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από τον Φεβρουάριο», τόνισε ο Ερτουγρούλ Απακάν, ο τούρκος διπλωμάτης που είναι επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ.

Τον Φεβρουάριο μια έξαρση της βίας γύρω από την πόλη Αβντιίβκα, που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις, είχε αποτέλεσμα να διακοπεί η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση χιλιάδων νοικοκυριών.

Κατά τον Απακάν, η νέα κλιμάκωση συνάδει με μια «τάση» που έχει καταγραφεί, δηλαδή έπειτα από κάθε «νέα δέσμευση στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός» να ακολουθεί «μια σταθερή αύξηση του επιπέδου της βίας» που καταλήγει «σε σφοδρές μάχες».

Σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο ορισμένες φωνές στη διεθνή κοινότητα, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, προτείνουν να αναπτυχθούν κυανόκρανοι του ΟΗΕ στο Ντονμπάς, την περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας. Κίεβο και Μόσχα έχουν ταχθεί υπέρ της ιδέας καταρχήν αλλά διαφωνούν για το πού θα πρέπει να αναπτυχθεί η ειρηνευτική δύναμη και το εάν θα επιβλέπει τα ελεγχόμενα από τους αντάρτες σύνορα της ανατολικής Ουκρανίας με τη Ρωσία, κάτι που έχει εμποδίσει τη λήψη απόφασης.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας και η Δύση κατηγορούν τη Ρωσία ότι υποστηρίζει στρατιωτικά και προμηθεύει με όπλα τους αντάρτες, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ