ΚΟΣΜΟΣ

Νότια Κορέα: Στο σημείο της φονικής πυρκαγιάς ο πρόεδρος Μουν Τζε-ιν (pics)

Νότια Κορέα: Στο σημείο της φονικής πυρκαγιάς ο πρόεδρος Μουν Τζε-ιν (pics)
REUTERS/ YONHAP

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν προσπάθησε σήμερα, Παρασκευή, να παρηγορήσει τους οικείους των θυμάτων από τη φωτιά σε κτίριο στην μικρή πόλη Τζετσιόν, ενώ εντείνεται η οργή της κοινής γνώμης για το πώς τυλίχθηκε στις φλόγες το οκταώροφο οικοδόμημα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 29 άτομα, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονταν στη σάουνα.

Μόνο ένα από τα θύματα δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί. Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται και 20 γυναίκες που εισέπνευσαν τοξικό καπνό στη σάουνα του δεύτερου ορόφου, δήλωσε ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίες της Τζετσιόν, ο Λι Σανγκ-μιν.

«Τα συνεργεία μας στο σημείο του συμβάντος δήλωσαν ότι τα ντουλάπια για τα προσωπικά αντικείμενα των πελατών μέσα στο χώρο είχαν τοποθετηθεί σαν να ήταν λαβύρινθος, ενώ πρόκειται για ένα γυάλινο κτίριο με λίγα παράθυρα, που προφανώς επέτρεψε στον καπνό από τον πρώτο όροφο να κατακλύσει γρήγορα τον δεύτερο», δήλωσε ο Λι σε δημοσιογράφους.

Οι οργισμένες αντιδράσεις του κόσμου πληθαίνουν καθώς κυκλοφορούν αναφορές για κακοτεχνίες στην κατασκευή του κτιρίου, σπασμένες πόρτες και άλλα προβλήματα που ίσως συνέβαλαν στην τραγωδία.

Ένας άνδρας επιτέθηκε φραστικά στους αξιωματούχους που επισκέπτονταν τους επιζήσαντες στο νοσοκομείο, φωνάζοντας ότι οι πυροσβέστες δεν κατάφεραν να φθάσουν εγκαίρως στις παγιδευμένες γυναίκες.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, η γυάλινη πόρτα που οδηγούσε στη σάουνα δεν λειτουργούσε κανονικά εδώ και πάνω από ένα μήνα, και η σκάλα εξόδου συχνά χρησιμοποιείτο ως αποθηκευτικός χώρος.

«Τίποτα δεν άλλαξε ακόμα και μετά την τραγωδία του Sewol», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap ο Αν Τσεόλ-σου, μέλος του κοινοβουλίου, αναφερόμενος στο ναυάγιο πλοίου το 2014 που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 300 άτομα, κυρίως μαθητές από τη Νότια Κορέα.

Ο δήμαρχος της Τζετσιόν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η πόλη μελετά το ενδεχόμενο μια μαζικής κηδείας και ότι σχεδιάζει να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος από το κόστος.

Οι ερευνητές ακόμα προσπαθούν να εντοπίσουν τα αίτια της πυρκαγιάς, αλλά επικεντρώνονται στο χώρο στάθμευσης του πρώτου ορόφου, δήλωσε ο Λι.

«Υπήρχαν αυτοκίνητα σταθμευμένα στον πρώτο όροφο και ενώ καίγονταν εκλύθηκε μεγάλη ποσότητα τοξικών αερίων».

Την ίδια ώρα αποκαλύπτονται τραγικές ιστορίες καθώς αναγνωρίζονται οι σοροί των νεκρών. Ένας άνδρας δήλωσε στο πρακτορείο Yonhap ότι έχασε τη μητέρα του, τη σύζυγο και την κόρη του. Κάποιος άλλος δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από την παγιδευμένη σύζυγό του, η οποία προσπαθούσε να του μιλήσει ενώ έβηχε μέσα στους καπνούς. Δεν κατάφερε ξανά να επικοινωνήσει μαζί της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ