ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: Αρκετές χώρες σκέφτονται να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ

Νετανιάχου: Αρκετές χώρες σκέφτονται να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ
REUTERS/Abir Sultan/Pool

Τις σκέψεις «αρκετών χωρών» να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ αποκάλυψε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, μια κίνηση που έρχεται μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του προς το CNNi, μια μόλις ημέρα μετά την ψηφοφορία των Ηνωμένων Εθνών για την Ιερουσαλήμ και την απόρριψη της απόφασης του Αμερικανού προέδρου από την πλειοψηφία των κρατών-μελών, ο Νετανιάχου είπε ότι η απόφαση των ΗΠΑ για μεταφορά της πρεσβείας τους μπορεί να ανοίξει το δρόμο και για άλλες χώρες.

«Συζητάμε τώρα με αρκετές χώρες που σκέφτονται σοβαρά να πουν ακριβώς αυτό που είπαν οι ΗΠΑ και να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ» δήλωσε ο Νετανιάχου.

«Ιστορική αλήθεια»

Ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ο Νετανιάχου απάντησε:

Νομίζω ότι αυτό που κάνει [σ.σ. αυτή η απόφαση] είναι να αναγνωρίσει τελικώς την ιστορική αλήθεια… Η Ιερουσαλήμ έχει υπάρξει η πρωτεύουσα του Ισραήλ για 3.000 χρόνια από την εποχή του Βασιλιά Δαυίδ. Είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ για 70 χρόνια και ήταν πλέον καιρός να πουν –και χαίρομαι που το είπαν- ότι “Αυτή είναι η πρωτεύουσα και την αναγνωρίζουμε". Και νομίζω ότι θα τις ακολουθήσουν και άλλες χώρες»

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ προκάλεσε την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. Με τη σειρά τους, οι 57 ηγέτες του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας αναγνώρισαν την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως την κατεχόμενη πρωτεύουσα ενός μελλοντικού Παλαιστινιακού κράτους.

Την ίδια ώρα, οι Παλαιστίνιοι ηγέτες κατέκριναν έντονα τη στάση των ΗΠΑ, λέγοντας ότι δεν θα καλωσορίσουν τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη.

Μάλιστα, στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς αποκάλεσε την κίνηση των ΗΠΑ «παράνομη» και «παραβίαση των δικαιωμάτων τους».

«Δεν θα αποδεχτούμε τις ΗΠΑ ως διαμεσολαβητή στην ειρηνευτική διαδικασία ούτε θα δεχτούμε οποιοδήποτε σχέδιο από πλευράς των ΗΠΑ» ξεκαθάρισε ο ίδιος.

«Διαπραγματεύσεις»

Ο Νετανιάχου, ερωτηθείς πιεστικά από το CNNi εάν είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί το μέλλον της Ιερουσαλήμ με τους Παλαιστίνιους, απάντησε ότι είναι «πρόθυμος να παραθέσει τη θέση του».

Ο ίδιος είπε ότι η θέση του είναι η Ιερουσαλήμ να παραμείνει μια ενωμένη και ασφαλής πόλη, όπου θα διασφαλίζεται η ανεξιθρησκία. «Αυτό είναι το όραμά μου για την Ιερουσαλήμ. Οι Παλαιστίνιοι μπορεί να έχουν άλλο όραμα. Πρέπει να έρθουν και να διαπραγματευτούν. Λένε ότι δεν θα διαπραγματευτούν, αποχωρούν από το διαπραγματευτικό τραπέζι –πάλι» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, λέγοντας ότι εάν κάποιος θέλει ειρήνη πρέπει να την διαπραγματευτεί.

Netanyahu: 'Several countries' considering following US lead and moving embassies to Jerusalem

By Oren Liebermann, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ