ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Συγγνώμη ζήτησε ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ για τις δηλώσεις κατά των μουσουλμάνων

Ολλανδία: Συγγνώμη ζήτησε ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ για τις δηλώσεις κατά των μουσουλμάνων
Twitter

O νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ολλανδία ζήτησε το Σάββατο (23/12) συγγνώμη έπειτα από μια συνέντευξη που παραχώρησε κατά τη διάρκεια της οποίας αρχικά αρνήθηκε, παρά τις αποδείξεις που του παρουσίασαν, ότι έκανε δηλώσεις κατά των μουσουλμάνων πριν από δύο χρόνια.

Ο Πέτερ Χούκστρα, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα τον επόμενο μήνα, βρέθηκε σε θέση άμυνας κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ολλανδίας NOS, απαντώντας σε μια ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε το 2015, όταν είχε υποστηρίξει σε μια τηλεοπτική εκπομπή ότι οι μουσουλμάνοι είχαν βυθίσει την περιοχή στο «χάος».

«Στην πραγματικότητα, αυτό είναι ψευδές: θα πρέπει να το αποκαλέσουμε fake news» απάντησε δίνοντας τη νέα συνέντευξη. «Ποτέ δεν το είπα αυτό».

Ωστόσο, σε ένα απόσπασμα που προβλήθηκε, ακούγεται ο ίδιος να λέει: «το ισλαμικό κίνημα έχει φθάσει σε ένα σημείο όπου θα βυθίσει την Ευρώπη στο χάος. Το χάος επικρατεί στην Ολλανδία, αυτοκίνητα πυρπολούνται, πολιτικά πρόσωπα καίγονται».

«Και ναι, υπάρχουν επικίνδυνες κι απαγορευμένες ζώνες στην Ολλανδία» προσέθεσε.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος κατόπιν κατηγόρησε τον δημοσιογράφο ότι χρησιμοποιεί "fake news" σε βάρος του, προτού και πάλι ανακαλέσει και αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε αυτόν τον όρο.

Εντούτοις αργότερα σε ένα δελτίο τύπου, ο Χούκστρα ζήτησε συγγνώμη.

«Έκανα κάποιες δηλώσεις το 2015 και λυπάμαι για όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Παρακαλώ αποδεχθείτε τη συγγνώμη μου».

Ο διάλογος, που προβλήθηκε στη συνέχεια στην εκπομπή "Nieuwsuur", αναμεταδόθηκε ευρέως στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες άσκησαν δριμεία κριτική στον διπλωμάτη.

ΑΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ