ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Άγιος Βασίλης ξεκίνησε το ταξίδι του - Δείτε πού βρίσκεται

ΗΠΑ: Ο Άγιος Βασίλης ξεκίνησε το ταξίδι του - Δείτε πού βρίσκεται
Lehtikuva/Laura Haapamaki via REUTERS

Ο Άγιος Βασίλης ξεκίνησε σήμερα από την Ασία και την Ωκεανία την παγκόσμια περιοδεία του για να διανείμει σε μικρούς αλλά και μεγάλους τα δώρα τους, με την πορεία του να καταγράφει λεπτό προς λεπτό ο ιστότοπος της Στρατιωτικής Διοίκησης αεράμυνας των ΗΠΑ και του Καναδά (Norad).

Ο αγαπημένος Άγιος των παιδιών ξεκίνησε το ταξίδι του από τον Βόρειο Πόλο. Το έλκηθρό του πέρασε από την Ιαπωνία στις 16.03 ώρα Ελλάδας αφού ολοκλήρωσε σύντομα την αποστολή του στην Αυστραλία. Σε διάστημα λίγων ωρών, με τη βοήθεια των 9 ταράνδων του, μοίρασε ένα δισεκατομμύριο παιχνίδια, σύμφωνα με τη Norad.

Στις 18.30 ώρα Ελλάδας το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη κατευθυνόταν προς το Νοβοσιμπίρσκ της Ρωσίας για να ακολουθήσει λεπτά αργότερα η Αστάνα στο Καζακστάν.

Η Διοίκηση Αεροδιαστημικής άμυνας της Βόρειας Αμερικής άνοιξε το 1955 μια τηλεφωνική γραμμή για τα παιδιά. Κατόπιν, χρόνια αργότερα, δημιούργησε αυτόν τον ιστότοπο (www.noradsanta.org) προκειμένου οι λιλιπούτειοι φίλοι του να παρακολουθούν, σε 8 γλώσσες, την πορεία του Άγιου Βασίλη σε πραγματικό χρόνο.

Κάθε χρόνο εθελοντές απαντούν στα τηλεφωνήματα των παιδιών. Επιπλέον, σε έναν λογαριασμό στο Twitter, τον @NoradSanta, μπορεί κανείς να ενημερωθεί για κάθε κίνηση κι ενέργεια του Άγιου Βασίλη.

Το να παρακολουθεί κανείς τη διαδρομή του Αγίου με τη λευκή γενειάδα έχει γίνει κάτι σαν θεσμός στις ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια, που θα περάσουν τις εορτές στη Φλόριντα, σκοπεύουν να απαντήσουν οι ίδιοι σε ορισμένα από τα τηλεφωνήματα των μικρών Αμερικανών, αργότερα σήμερα.

Αυτή η επιχείρηση της Norad μετρά ήδη 6 δεκαετίες. Ξεκίνησε όταν η αλυσίδα των πολυκαταστημάτων Sears δημοσίευσε μια αγγελία σε μια εφημερίδα στο Κολοράντο με την πρόταση όσοι θέλουν να καλέσουν απευθείας τον Άγιο Βασίλη στο νούμερο που υποδείκνυε. Ωστόσο, εξαιτίας ενός σφάλματος, στην πραγματικότητα το νούμερο του τηλεφώνου ήταν εκείνο του κόκκινου τηλεφώνου της Norad.

Αν και σάστισε στην αρχή, όταν στην άλλη γραμμή ένα αγοράκι τον ρώτησε εάν μιλούσε με τον ίδιο τον Άγιο Βασίλη, ο αξιωματικός υπηρεσίας εκείνη την ημέρα, ο πτέραρχος Χάρι Σουπ, γρήγορα ανέλαβε δράση. Διέταξε λοιπόν τους άνδρες του να δίνουν πληροφορίες σχετικά με τη διαδρομή του Άγιου Βασίλη και τηλεφώνησε επίσης σε ένα τοπικό ραδιοφωνικό δίκτυο για να γνωστοποιήσει ότι είδε ένα παράξενο αντικείμενο στον ουρανό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ