ΚΟΣΜΟΣ

Μειώθηκαν οι επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών το 2017

Μειώθηκαν οι επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών το 2017
REUTERS/Mohamad Torokman

Ο αριθμός των επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών που διαπράχθηκαν το 2017 ήταν αισθητά μειωμένος, όμως η απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ προκαλεί «πολύ μεγάλη αστάθεια» στα Παλαιστινιακά Εδάφη, τόνισε την Κυριακή ο Ναντάβ Αργκαμάν, ο επικεφαλής της Σιν Μπετ, της ισραηλινής υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στην Κνέσετ, όπου παρουσίασε τον ετήσιο απολογισμό της υπηρεσίας του, ο Αργκαμάν σημείωσε ότι «το επίπεδο της τρομοκρατίας μειώθηκε φέτος, με 54 επιθέσεις έναντι 108 το 2016».

«Ο αριθμός των επιθέσεων που αποτράπηκαν αυξήθηκε», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Σιν Μπετ.

Όμως, κατά τον ίδιο, «το παλαιστινιακό μέτωπο έχει γίνει πολύ ασταθές», τόσο «η Γάζα» όσο και «η Ιουδαία-Σαμάρεια»—με αυτή την ονομασία οι ισραηλινές αρχές αναφέρονται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη—«έπειτα ασφαλώς από την διακήρυξη του Τραμπ».

Την 6η Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ερχόμενος σε ρήξη με τη θέση της διεθνούς κοινότητας, που κρίνει ότι το οριστικό καθεστώς της πόλης πρέπει να διευθετηθεί στο πλαίσιο των ισραηλινοπαλαιστινιακών διαπραγματεύσεων.

Ο επικεφαλής της Σιν Μπετ εκτίμησε ότι η σχετική ηρεμία που επικρατούσε πριν από την ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου ήταν «απατηλή»: «Η Χαμάς (που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας) προσπαθεί με όλες της τις δυνάμεις να οργανώσει επιθέσεις στην Ιουδαία-Σαμάρεια (τη Δυτική Όχθη) για να προκαλέσει την αποσταθεροποίηση της Παλαιστινιακής Αρχής» της οποίας προεδρεύει ο Μαχμούντ Αμπάς, υποστήριξε.

«Την προσεχή περίοδο θα έχουμε το καθήκον να αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις, ιδίως μετά τις προτροπές και τα καλέσματα σε διαδηλώσεις στους δρόμους που έκανε η Παλαιστινιακή Αρχή» σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αμερικανική απόφαση για την Ιερουσαλήμ, πρόσθεσε ο Ναντάβ Αργκαμάν.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Σιν Μπετ, αποτράπηκαν μέσα στο 2017 περίπου 400 επιθέσεις, ανάμεσά τους 13 επιθέσεις καμικάζι και εννέα σχέδια απαγωγής Ισραηλινών. Εξάλλου εξαρθρώθηκαν 148 πυρήνες της Χαμάς στη Δυτική Όχθη, πάντα κατά τον Αργκαμάν.

Η μονομερής απόφαση του Τραμπ έχει πυροδοτήσει σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη, κατά τη διάρκεια των οποίων τις περισσότερες φορές ξεσπούν συγκρούσεις με ισραηλινές δυνάμεις. Από την 6η Δεκεμβρίου έχουν σκοτωθεί δώδεκα Παλαιστίνιοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ