ΚΟΣΜΟΣ

Πάπας Φραγκίσκος: «Πρέπει να αναγνωρίσουμε τα Χριστούγεννα στα βλέμματα των παιδιών»

Πάπας Φραγκίσκος: «Πρέπει να αναγνωρίσουμε τα Χριστούγεννα στα βλέμματα των παιδιών»
REUTERS/Alessandro Bianchi

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε τα Χριστούγεννα στα βλέμματα των παιδιών, ιδίως στα βλέμματα των παιδιών για τα οποία δεν υπάρχει στέγη» τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, κατά την ευλογία του «προς την πόλη και τον κόσμο».

«Συναντάμε τον Ιησού στα παιδιά της Μέσης Ανατολής, τα οποία συνεχίζουν να υποφέρουν λόγω της κορύφωσης της έντασης ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς», υπογράμμισε ο Ποντίφικας. Κάλεσε τους πιστούς, δε, να προσευχηθούν ώστε τα δυο μέρη να ξαναρχίσουν τον διάλογο, «και να επιτευχθεί, επιτέλους, μια λύση, ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης» με δύο κράτη και διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα.

Παράλληλα, ο Πάπας αναφέρθηκε στα παιδιά της Συρίας, με τα βλέμματά τους, στα οποία διακρίνει ακόμη, κανείς, τις συνέπειες του πολέμου που μάτωσε την χώρα, αλλά «και του διχασμένου Ιράκ». Ευχήθηκε να ξαναρχίσει ο κοινωνικός διάλογος στην Βενεζουέλα «υπέρ όλου αυτού του αγαπημένου λαού» και να ξεπερασθούν οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο «ώστε να αυξηθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη, προς όφελος ολόκληρου του πλανήτη».

Ο Πάπας, στο μήνυμά του, υπογράμμισε ότι διακρίνουμε τον Ιησού στα παιδιά που αναγκάζονται να δουλέψουν από μικρή ηλικία, σε εκείνα που στρατολογούνται ως μαχητές από μισθοφόρους χωρίς κανέναν ενδοιασμό, αλλά και στα μικρά παιδιά με γονείς χωρίς εργασία. Και δεν παρέλειψε, φυσικά, να μιλήσει για τα παιδιά που εγκαταλείπουν τις χώρες τους, και γίνονται «εύκολη λεία διακινητών ανθρώπων».

«Ο Ιησούς γνωρίζει καλά τον πόνο όσων δεν γίνονται δεκτοί και την κούραση όποιου δεν μπορεί να ξεκουράσει πουθενά την κεφαλή του. Ας μην μείνουν κλειστές οι καρδιές μας, όπως παρέμειναν κλειστά τα σπίτια της Βηθλεέμ», τόνισε, τέλος, ο Φραγκίσκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ