ΚΟΣΜΟΣ

Το «ευχαριστώ» Νετανιάχου στον πρόεδρο της Γουατεμάλας για την απόφαση μεταφοράς της πρεσβείας

Το «ευχαριστώ» Νετανιάχου στον πρόεδρο της Γουατεμάλας για την απόφαση μεταφοράς της πρεσβείας
REUTERS/Abir Sultan/Pool/File Photo

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου ευχαρίστηκε τον πρόεδρο της Γουατεμάλας, Τζίμι Μοράλες για την απόφασή του να μεταφέρει την πρεσβεία της χώρας του από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, όπως ακριβώς και οι ΗΠΑ.

«Ο Θεός να σ’ ευλογεί», είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, απευθυνόμενος στον Τζίμι Μοράλες, μετά την ανακοίνωση της απόφασής του.

Με μία σύντομη ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του, στο Facebook, ο Μοράλες ανακοίνωσε την απόφασή του για την μεταφορά της πρεσβείας, ενώ συντάχθηκε με τον τρόπο αυτό στο πλευρό των ΗΠΑ για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, αφού είχε συνομιλήσει με τον Νετανιάχου.

Η απόφαση της Γουατεμάλας, μιας από τις μόλις οκτώ χώρες που ψήφισαν κατά της απόφασης των Ηνωμένων Εθνών που καταδίκαζε την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως επίσημης, αδιαίρετης πρωτεύουσας του Ισραήλ, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο – περιλαμβανομένων των 14 μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας που αντιτέθηκαν στην κίνηση.

Γιατί η Ιερουσαλήμ δεν αναγνωρίζεται ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Οι ΗΠΑ χορηγούν μεγάλα ποσά ως οικονομική βοήθεια στη Γουατεμάλα και στην Ονδούρα και ο Τραμπ απείλησε να διακόψει τη χορήγηση βοήθειας στις χώρες που θα ψήφιζαν υπέρ της απόφασης της ΓΣ του ΟΗΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ