ΚΟΣΜΟΣ

Ο στρατός της Νιγηρίας απώθησε επίθεση της Μπόκο Χαράμ

Ο στρατός της Νιγηρίας απώθησε επίθεση της Μπόκο Χαράμ
REUTERS/Emmanuel Braun

Μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ της Νιγηρίας εξαπέλυσαν το απόγευμα της Δευτέρας (25/12) επίθεση στην πόλη Μαϊντουγκούρι, πρωτεύουσα της βορειοανατολικής Πολιτείας Μπόρνο, αλλά απωθήθηκαν έπειτα από ανταλλαγές σφοδρών πυρών με άνδρες του στρατού και μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων, ανέφεραν συγκλίνουσες πηγές.

Οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν εναντίον φυλακίων γύρω από τη Μαϊντουγκούρι, στην περιοχή Μολάι, περί τις 17:30 (18:30 ώρα Ελλάδας). Οι άνδρες του στρατού ανταπέδωσαν και ακολούθησε μια μάχη που κράτησε πάνω από μια ώρα, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας.

«Οι τρομοκράτες έφθασαν με ανοιχτά ημιφορτηγά με πολυβόλα προσαρμοσμένα πάνω σε αυτά κι άνοιξαν πυρ εναντίον θέσεων του στρατού στο Μολάι», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματικός του στρατού, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήθελαν να εξαλείψουν τα σημεία ελέγχου για να μπορέσουν να εισβάλουν στην πόλη», πρόσθεσε.

Εξάλλου αντάρτες παρεισέφρησαν σε μια αυτοκινητοπομπή πολιτικών οχημάτων με στρατιωτική συνοδεία και εισήλθαν στην πόλη Νταμπόα, 90χλμ. από εκεί, δήλωσε ένα μέλος παραστρατιωτικής οργάνωσης που πολεμά στο πλευρό του νιγηριανού στρατού.

«Ένα όχημα της Μπόκο Χαράμ κατάφερε να παρεισφρήσει στην αυτοκινητοπομπή και άνοιξε πυρ εναντίον των στρατιωτών», ανέφερε ο Ιμπραήμ Λιμάν, ένας από τους επικεφαλής των παραστρατιωτικών.

Οι ανταλλαγές πυρών, που κράτησαν ως τις 19:30 (20:30 ώρα Ελλάδας), προκάλεσαν πανικό σε κατοίκους, που κατέφυγαν στο κέντρο της πόλης.

Δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής κανένας απολογισμός από τις αρχές.

Τα μέτρα ασφαλείας είχαν ενισχυθεί στη Μαϊντουγκούρι για το Σαββατοκύριακο και τα Χριστούγεννα και η αστυνομία είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους για τον κίνδυνο επιθέσεων.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, λίγο μετά το μεσημέρι, μια επίθεση εναντίον μιας στρατιωτικής θέσης στη γειτονική Πολιτεία Γιόμπε, στον δρόμο που συνδέει τη Νταματούρου και την Μπίου, είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 αντάρτες, σύμφωνα με ένα στέλεχος παραστρατιωτικής οργάνωσης, τον Μουστάφα Καριμπέ.

«Οι στρατιώτες σκότωσαν 10 τρομοκράτες και κατέσχεσαν τέσσερα ημιφορτηγά, οι υπόλοιποι κατάφεραν να ξεφύγουν», είπε ο Καριμπέ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αφότου πήραν τα όπλα πριν από οκτώ χρόνια, τα μέλη της Μπόκο Χαράμ εξαπολύουν εφόδους και στέλνουν βομβιστές-καμικάζι στη Νιγηρία και γειτονικές χώρες, όπως το Καμερούν, ο Νίγηρας και το Τσαντ. Ο ανταρτοπόλεμος και οι επιχειρήσεις για την καταστολή του έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 20.000 θανάτους.

Τους τελευταίους δύο μήνες η Μπόκο Χαράμ έχει πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις της εναντίον χωριών και φυλακίων του στρατού. Πολλές περιοχές όπου δρα η οργάνωση είναι εντελώς απρόσιτες και οι πολίτες αδυνατούν να κυκλοφορήσουν χωρίς στρατιωτική συνοδεία.

Η Μπόκο Χαράμ εξαπολύει εξάλλου συχνά επιθέσεις βομβιστών καμικάζι εναντίον χώρων λατρείας, χριστιανικών αλλά και μουσουλμανικών.

AFP, Reuters

ΔΗΜΟΦΙΛΗ