ΚΟΣΜΟΣ

Ανατολική Ουκρανία: φουντώνει ο ξεχασμένος πόλεμος στο κατώφλι της Ευρώπης (vid)

Ανατολική Ουκρανία: φουντώνει ο ξεχασμένος πόλεμος στο κατώφλι της Ευρώπης (vid)
REUTERS

Με ανησυχητική, τον τελευταίο καιρό, κλιμάκωση των μαχών, η ξεχασμένη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία μπαίνει στον τέταρτο χρόνο της.

Ο πόλεμος -που ξέσπασε το 2014 όταν ρωσόφωνοι αποσχιστές έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τμήματα ουκρανικών επαρχιών και συγκρούονται έκτοτε με τις δυνάμεις του Κιέβου- επηρεάζει, αυτή τη στιγμή, 4.400.000 ανθρώπους. Οι μάχες διεξάγονται κατά μήκος της γραμμής επαφής που χωρίζει τις δύο πλευρές και εκείνοι που πληρώνουν το πιο βαρύ τίμημα είναι οι άμαχοι. Σε ποσοστό 30% όσοι έχουν άμεση ανάγκη βοήθειας και υποστήριξης είναι άνω των 60. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, καθημερινά, κατά μέσο όρο 47 φορές, 200.000 άνθρωποι ζουν βομβαρδισμό ή εγκλωβίζονται σε διασταυρούμενα πυρά.

Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες τους είναι ο καμβάς αυτού του βίντεο.

Εκεχειρίες συμφωνούνται αλλά, πριν καλά - καλά στεγνώσει το μελάνι στις υπογραφές, καταπατώνται.

Δυστυχώς, η προοπτική διευθέτησης της σύγκρουσης δεν είναι ευοίωνη. Η μεν Μόσχα αποφάσισε να αποσύρει τους στρατιωτικούς της, από την κοινή με τους Ουκρανούς ομάδα που επιτηρεί την κατάπαυση του πυρός, κατηγορώντας το Κίεβο ότι παρακωλύει το έργο τους. Το δε Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον θα ενισχύσει την αμυντική δυνατότητα της Ουκρανίας. Με άλλα λόγια -θα της πουλήσει όπλα.

Σαν να μην ήταν αρκετά αυτά η ανατολική Ουκρανία είναι μια από τις πιο ναρκοθετημένες περιοχές της γης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ