ΚΟΣΜΟΣ

Ρόλο μεσολαβητή μεταξύ ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας προσφέρεται να αναλάβει η Μόσχα

Ρόλο μεσολαβητή μεταξύ ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας προσφέρεται να αναλάβει η Μόσχα
REUTERS/Maxim Shipenkov/Pool

Την πρόθεση αλλά και την ετοιμότητά της να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βόρεια Κορέα με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης ανακοίνωση η Ρωσία, δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η Ρωσία είναι προφανώς έτοιμη να ανοίξει τον δρόμο για την αποκλιμάκωση», αν οι δύο πλευρές το επιθυμούν, τόνισε ο κ. Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

Οι εντάσεις στη χερσόνησο της Κορέας κλιμακώθηκαν δραστικά φέτος καθώς η Βόρεια Κορέα εξακολούθησε να σημειώνει πρόοδο στο πρόγραμμά της για τα πυρηνικά όπλα, γεγονός που οδήγησε στην επιβολή των πιο σκληρών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί ποτέ από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη χώρα.

Τον Νοέμβριο, η Βόρεια Κορέα προχώρησε στη δοκιμή του πιο προωθημένου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου της ο οποίος, σύμφωνα με την Πιονγιάνγκ, μπορεί να πλήξει οποιοδήποτε τμήμα των ηπειρωτικών ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ακόμη πως η έκκληση του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι για αποχή από τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο χρόνο πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά ώστε να καταδειχθεί εάν συνάδει με τον νόμο.

Είπε ακόμη πως η νομιμότητα των εκλογών δεν θα επηρεαστεί από την απουσία ενός επίδοξου υποψηφίου. Αξιωματούχοι αποφάνθηκαν χθες πως ο Ναβάλνι δεν μπορεί να λάβει μέρος στις εκλογές της 18ης Μαρτίου επειδή έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης με αναστολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ