ΚΟΣΜΟΣ

Αργεντινή: Από δολοφονία ο θάνατος του εισαγγελέα Αλμπέρτο Νίσμαν

Αργεντινή: Από δολοφονία ο θάνατος του εισαγγελέα Αλμπέρτο Νίσμαν
REUTERS/Marcos Brindicci

Ο Αλμπέρτο Νίσμαν, ο Αργεντινός εισαγγελέας ο οποίος είχε βρεθεί νεκρός μερικές ημέρες αφού είχε κατηγορήσει την κεντροαριστερή πρώην πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ ότι είχε συγκαλύψει τον ρόλο του Ιράν στη βομβιστική επίθεση εναντίον ενός κέντρου της ισραηλιτικής κοινότητας της Αργεντινής, δολοφονήθηκε, αποφάνθηκε ένας ομοσπονδιακός δικαστής την Τρίτη.

Σε ένα πόρισμα έκτασης 656 σελίδων, ο δικαστής Χουλιάν Ερκολίνι τονίζει ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι το τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι που προκάλεσε τον θάνατο του Νίσμαν τον Ιανουάριο του 2015 δεν προκλήθηκε από τον ίδιο.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που οποιοσδήποτε δικαστικός στην Αργεντινή κρίνει ότι πρόκειται για υπόθεση δολοφονίας.

Η ίδια η πρώην πρόεδρος και άλλοι έκριναν ότι ο εισαγγελέας είχε αυτοκτονήσει. Όμως ο εισαγγελέας που είχε αναλάβει να ερευνήσει την υπόθεση εισηγήθηκε πέρυσι η έρευνα να αλλάξει χαρακτήρα και να επικεντρωθεί στην υπόθεση της δολοφονίας.

«Ο θάνατος του Νίσμαν δεν θα μπορούσε να είναι αυτοκτονία», σύμφωνα με την απόφαση του Ερκολίνι, ο οποίος άσκησε δίωξη εναντίον του Ντιέγο Λαγομαρσίνο, πρώην υφιστάμενου του Νίσμαν, για συνέργεια στη δολοφονία του.

Ο Λαγομαρσίνο έχει παραδεχθεί ότι έδωσε στον Νίσμαν το όπλο στο οποίο διαπιστώθηκε ότι οφειλόταν ο θάνατός του μία ημέρα πριν εμφανιστεί μπροστά στο Κογκρέσο για να αναφερθεί λεπτομερώς στις κατηγορίες που είχε απαγγείλει εναντίον της τότε προέδρου Φερνάντες. Ο Λαγομαρσίνο είχε εξηγήσει πως ο Νίσμαν του ζήτησε το όπλο για την προστασία του ιδίου καθώς και της οικογένειάς του.

Σε βάρος της Φερνάντες, σήμερα γερουσιάστριας, ασκήθηκε δίωξη για προδοσία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, εξαιτίας των κατηγοριών του Νίσμαν ότι είχε αναλάβει πρωτοβουλία παρασκηνιακά για να απαλλαγεί το Ιράν από κάθε υπόνοια πως ενεχόταν στην επίθεση εναντίον του εβραϊκού κέντρου AMIA, το 1994, όταν είχαν σκοτωθεί 85 άνθρωποι, προκειμένου να επιτευχθεί η εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στο Μπουένος Άιρες και την Τεχεράνη και να κλειστεί το 2013 μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών που προέβλεπε την ανταλλαγή πετρελαίου με σιτηρά.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένας πρώην επικεφαλής της Interpol επέκριναν έντονα τη δίωξη της Φερνάντες.

Η Τεχεράνη διαψεύδει ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με την αντισημιτική τρομοκρατική επίθεση στην Αργεντινή.

ΑΠΕ, Reuters

ΔΗΜΟΦΙΛΗ