ΚΟΣΜΟΣ

Προσοχή στη χρήση των social media: Οι συμβουλές του Ομπάμα στη συνέντευξή του με τον πρίγκιπα Χάρι

Προσοχή στη χρήση των social media: Οι συμβουλές του Ομπάμα στη συνέντευξή του με τον πρίγκιπα Χάρι
The Obama Foundation/BBC/Handout via REUTERS

Την πρώτη του συνέντευξη σχεδόν έναν χρόνο μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο παραχώρησε ο Μπαράκ Ομπάμα, απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις του πρίγκιπα Χάρι, που είχε αναλάβει τον ρόλο δημοσιογράφου, στο πλαίσιο του εορταστικού προγράμματος του BBC Radio4.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ απηύθυνε προειδοποίηση για την ανεύθυνη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εφιστώντας την προσοχή σε ενέργειες που διαστρεβλώνουν την αντίληψη που διαμορφώνουν οι άνθρωποι για πολύπλοκα ζητήματα και στην εξάπλωση της παραπληροφόρησης μέσω των social media.

«Ένας από τους κινδύνους του διαδικτύου είναι ότι οι άνθρωποι βλέπουν τελείως διαφορετικές πραγματικότητες. Μπορούν να νανουριστούν από ιδέες που ενισχύουν τις ιδεοληψίες τους», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα και πρόσθεσε πως «το θέμα που τίθεται είναι πώς να εκμεταλλευτεί κανείς αυτήν την τεχνολογία κατά τρόπο ώστε να δοθεί χώρος στον πλουραλισμό των φωνών, στη διαφορετικότητα των απόψεων, με την αποφυγή της βαλκανιοποίησης της κοινωνίας».

Ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ δηλώνει επίσης ότι έφυγε από τον Λευκό Οίκο με ένα «αίσθημα γαλήνης», αλλά αισθάνεται «ανησυχία» για το μέλλον της χώρας του.

Όσο για το τι έχει αλλάξει στη ζωή του μετά τον Λευκό Οίκο;

«Ξυπνώ αργότερα με ένα πνεύμα ελευθερίας. Είναι απολαυστικό να έχεις τη δυνατότητα να είσαι κύριος της μέρας σου. Όταν σηκώνομαι από το κρεβάτι, μπορώ να πάρω τις δικές μου αποφάσεις, να αποφασίσω πώς θα χρησιμοποιήσω τον χρόνο μου», απάντησε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Παραδέχτηκε πάντως πως του λείπουν ορισμένα στοιχεία από την «συναρπαστική και ευχάριστη» προεδρική του θητεία.

«Μου λείπει το επιτελείο μου, μου λείπει η ίδια η δουλειά», λέει στην περίφημη συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στο Τορόντο, στο περιθώριο των Invictus Games, την αθλητική διοργάνωση για τους τραυματίες και αναπήρους πολέμου, ψυχή της οποίας είναι ο πρίγκιπας Χάρι.

«Δεν έχω κάνει και πολλές συνεντεύξεις, αλλά είναι διασκεδαστικό να θέτεις ερωτήσεις στον Μπαράκ Ομπάμα», εξήγησε από την πλευρά του ο Χάρι, ο οποίος πρόκειται να παντρευτεί τον Μάιο την αμερικανίδα ηθοποιό Μέγκαν Μαρκλ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, με τον οποίο έχουν προσωπική σχέση, «θα είναι καλεσμένος στο γάμο;» ρωτήθηκε ο Χάρι για να απαντήσει: «δεν έχουμε κάνει ακόμη τη λίστα των προσκεκλημένων, άρα ποιος ξέρει ποιος θα είναι προσκεκλημένος και ποιος όχι; Δεν θέλω να χαλάσω την έκπληξη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ