ΚΟΣΜΟΣ

«Βουτιά» κάνει η δημοτικότητα της Μέρκελ

«Βουτιά» κάνει η δημοτικότητα της Μέρκελ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΕPA/ CLEMENS BILAN

Υποχωρεί το τελευταίο διάστημα η δημοτικότητα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, με δημοσκόπηση του YouGov να δείχνει ότι το 47% των ερωτηθέντων επιθυμεί την αποχώρησή της από το αξίωμα πριν από το τέλος της θητείας της το 2021.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, δημοσκόπηση του Ινστιτούτου YouGov για λογαριασμού του γερμανικού πρακτορείου dpa δείχνει ότι σχεδόν ένας στους δύο Γερμανούς φέρεται να αναζητά μια πολιτική αλλαγή.

Μόλις το 36% των ερωτηθέντων θέλει να δει την καγκελάριο να εξαντλεί την τετραετία.

Η δημοτικότητα της Μέρκελ πέφτει την ώρα που σε δέκα περίπου ημέρες, δηλαδή στις 7 Ιανουαρίου, ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις στο Βερολίνο για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Αυτή τη φορά, όμως, στο διαπραγματευτικό «τραπέζι» θα καθίσουν και οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο μετά τις γερμανικές εκλογές, στις 24 Σεπτεμβρίου, το ποσοστό εκείνων που επιθυμούν αποχώρηση της καγκελαρίου Μέρκελ από την εξουσία πριν το τέλος της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου βρίσκονταν 11% μονάδες χαμηλότερα, στο 36%.

Όρους για συνεργασία θέτει ο υπ. Εξωτερικών Γκάμπριελ

Τρεις μήνες μετά τις γερμανικές εκλογές, οι καθυστερήσεις στον σχηματισμό κυβέρνησης και η πολιτική αβεβαιότητα, παρά την ύπαρξη υπηρεσιακής κυβέρνησης, δείχνουν να έχουν κουράσει τη γερμανική κοινή γνώμη, γεγονός που αποτυπώνεται και στη δημοσκόπηση του YouGov.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, πολλοί Γερμανοί να επιρρίπτουν ευθύνες και στην Άνγκελα Μέρκελ για την δυστοκία των συνομιλιών.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατών στις 7 Ιανουαρίου δεν οδηγούν αυτόματα σε σχηματισμό νέας κυβέρνησης μιας και θα διεξαχθούν με ανοιχτό αποτέλεσμα, όπως επιμένουν να τονίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες.

Κατά συνέπεια σε περίπτωση αδιεξόδου δεν αποκλείεται οι Γερμανοί να προσέλθουν πρόωρα στις κάλπες μέσα στο 2018.

Στο μεταξύ ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θέτει σήμερα όρους για την ανανέωση της κυβερνητικής συνεργασίας Σοσιαλδημοκρατών και Συντηρητικών της Άνγκελα Μέρκελ.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Bild ο Ζ. Γκάμπριελ τόνισε ότι εάν η καγκελαρία εξακολουθήσει να απορρίπτει όλες τις προτάσεις για μεταρρύθμιση της ΕΕ δεν πρόκειται να υπάρξει συνασπισμός με το κόμμα του.

Το ίδιο ισχύει κατά τον Γκάμπριελ και στην περίπτωση που η Χριστιανική Ένωση επιμείνει, όπως είπε, στην προνομιακή μεταχείριση των ιδιωτικά ασφαλισμένων στη Γερμανία. Στο προοίμιο των διερευνητικών συνομιλιών στο Βερολίνο, ο Γερμανός αντικαγκελάριος κάλεσε μάλιστα τη Χριστιανική Ένωση να πει με σαφήνεια τι θέλει να κάνει για τη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ