ΚΟΣΜΟΣ

Η πρόταση του Ναβάλνι για μποϊκοτάρισμα των εκλογών δεν ενθουσίασε την αντιπολίτευση

Η πρόταση του Ναβάλνι για μποϊκοτάρισμα των εκλογών δεν ενθουσίασε την αντιπολίτευση
REUTERS/Sergei Karpukhin

Η εφημερίδα «Vedomosti» μπορεί να ανέδειξε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ως τον πολιτικό της χρονιάς στην Ρωσία, αλλά η πρόταση του για την «απεργία των ψηφοφόρων» στις επικείμενες προεδρικές εκλογές της 18ης Μαρτίου του 2018, με την οποία στην ουσία καλεί τους ψηφοφόρους να μποϊκοτάρουν τις εκλογές, μπορεί να μην άφησε αδιάφορο το Κρεμλίνο, αλλά δεν ενθουσίασε και τους άλλους πολιτικούς της αντιπολίτευσης.

Ο πρώην βουλευτής της Ρωσικής Δούμας Ντμίτρι Γκουντκόφ, δήλωσε στην DW ότι «την πρόταση για μποϊκοτάρισμα των εκλογών δεν την αποδέχομαι», υποστηρίζοντας ότι οι δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να αξιοποιήσουν τις προεδρικές εκλογές για να αυξήσουν τον αριθμό των υποστηρικτών τους. Στη συνέχεια σημείωσε:

Το μποϊκοτάρισμα σημαίνει ότι χάνεις την ευκαιρία, ενώ η συμμετοχή στις εκλογές σημαίνει δυνατότητα να δημιουργήσεις αποθέματα για τις μελλοντικές προεκλογικές εκστρατείες, να δουλέψεις με τον κόσμο, να προπαγανδίσεις τις ιδέες σου. Σημαίνει ότι αξιοποιείς την πολιτική συγκυρία, για να δείξεις στον κόσμο την εναλλακτική εξωτερική πολιτική…

Ο πρόεδρος της «Ανοιχτής Ρωσίας» Αλεξάντρ Σαλαβιόφ επισήμανε ότι το κίνημα θα αποφασίσει αν θα υποστηρίξει ή όχι τον Ναβάλνι μετά το Νέο Έτος, προσθέτοντας ότι «το παθητικό μποϊκοτάρισμα δεν μπορείς πρακτικά να το αξιολογήσεις, και προς το παρόν δεν έχει φέρει αποτελέσματα».

Ο ιδρυτής της «Ανοιχτής Ρωσίας» Μιχαήλ Χοντορκόφσκι σε έκκληση του που απήυθυνε με βίντεο μέσω του Facebook υπογράμμισε ότι «το 2018 ένα συνηθισμένο μποϊκοτάρισμα των εκλογών συνιστά δικαιολογία για αδράνεια για τον μέσο πολίτη». Αντ’ αυτού ο Χοντορκόφσκι προτείνει να γίνει προσπάθεια να θέσουν υποψηφιότητα όλοι όσοι επιθυμούν, ενώ την ημέρα των εκλογών να ασκήσουν ψηφοφορία διαμαρτυρίας, δηλαδή να ψηφίσουν «κατά του Πούτιν» και υπέρ «οποιουδήποτε άλλου υποψηφίου που αποδέχονται, ενώ σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποιος τέτοιος να ψηφίσουν εναντίον όλων καταστρέφοντας το ψηφοδέλτιο».

Το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος «Γιάμπλακο» Λέβ Σλόσμπεργκ απέφυγε να σχολιάσει την πρόταση Ναβάλνι περί «απεργίας των ψηφοφόρων», λέγοντας ότι είναι απασχολημένος με την προεκλογική εκστρατεία του υποψηφίου του κόμματος για την προεδρία Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, και αρκούμενος να πει» ας σχολιάσουν εκείνοι που θέλουν το μποϊκοτάρισμα αυτό», αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η γνωστή τηλεπαρουσιάστρια και υποψηφία για την προεδρία Ξένια Σαμπτσάκ, παρότι δήλωσε ότι ο αποκλεισμός του Ναβάλνι είναι «τερατώδης αδικία και ένα ακόμη λάθος της κυβέρνησης», χαρακτήρισε το μποϊκοτάρισμα των εκλογών «αναποτελεσματική και επιβλαβή μέθοδο», καθώς όπως έγραφε στην σελίδα της στο Instagram «όχι απλώς δεν θα μειώσει την συμμετοχή , αλλά θα αυξήσει τα ποσοστά του Πούτιν».

Το Κρεμλίνο, πάντως, αποφεύγοντας να πάρει θέση, αρκέσθηκε να δηλώσει ότι το ζήτημα αυτό είναι θέμα των αρμόδιων υπηρεσιών και όχι του Κρεμλίνου. Μάλιστα ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στην έκκληση του Αλεξέι Ναβάλνι προς τους ψηφοφόρους να μποϊκοτάρουν τις εκλογές στη ρωσική επικράτεια, δήλωσε απευθυνόμενος στου δημοσιογράφους ότι «υπάρχει η αρμόδια υπηρεσία, η οποία όπως γνωρίζετε, παρόμοιου είδους εκκλήσεις και προθέσεις ελέγχει για να διαπιστώσει αν είναι σύμφωνες με την ισχύουσα νομοθεσία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ