ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Έπεσαν οι υπογραφές για την αγορά των ρωσικών S-400

Τουρκία: Έπεσαν οι υπογραφές για την αγορά των ρωσικών S-400
RIA Novosti via REUTERS/φωτογραφία αρχείου

Τουρκία και Ρωσία υπέγραψαν στην Άγκυρα συμφωνία για την προμήθεια ρωσικών πυραύλων εδάφους-αέρος S-400 , μετέδωσαν σήμερα το CNN Turk και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Η συμφωνία για τους S-400, ύψους περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει προκαλέσει ανησυχία στη Δύση επειδή η Τουρκία είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και το σύστημα αυτό δεν μπορεί να ενσωματωθεί στην στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ.

Καμία λεπτομέρεια της συμφωνίας δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα και οι αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί μέχρι στιγμής να σχολιάσουν σχετικά με αυτήν.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα οι δύο χώρες είχαν καταλήξει σε συμφωνία για την αγορά τεσσάρων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400, αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με το 55% του ποσού της σύμβασης να καλύπτεται από ρωσικά δάνεια, όπως είχε κάνει γνωστό ο Σεργκέι Τσέμεζοφ, διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής εταιρείας Ροστέκ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξής του στην εφημερίδα Κομερσάντ.

Ο ίδιος είχε προσθέσει ότι η Μόσχα αναμενόταν να κάνει τις πρώτες παραδόσεις τον Μάρτιο του 2020 και ότι η Τουρκία είναι το πρώτο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ που θα αποκτήσει το προηγμένο πυραυλικό σύστημα S-400.

Νωρίτερα την Παρασκευή, οι τουρκικές εφημερίδες έγραψαν επικαλούμενες τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία θα πάρει ένα δάνειο σε ρούβλια βάσει της συμφωνίας.

Η Τουρκία θα καταβάλει προκαταβολικά το 45% του κόστους και η Ρωσία θα χορηγήσει δάνεια για να καλυφθεί το υπόλοιπο 55%, είχε δηλώσει ο Τσέμεζοφ στην Kommersant.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ