ΚΟΣΜΟΣ

Τη συμπαράστασή του εξέφρασε ο Τραμπ στον Σίσι μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Κάιρο

Τη συμπαράστασή του εξέφρασε ο Τραμπ στον Σίσι μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Κάιρο
REUTERS/Jonathan Ernst

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του την Παρασκευή (29/12) με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι καταδίκασε την επίθεση ενός ένοπλου εναντίον καταστήματος που ανήκε σε χριστιανό μειονοτικό κι αμέσως μετά εναντίον κοπτικού ορθόδοξου ναού σε προάστιο του Καΐρου, ενώ εξέφρασε την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στις αρχές στο Κάιρο, αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ μίλησε σήμερα με τον πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι της Αιγύπτου για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του στον λαό της Αιγύπτου μετά την επίθεση εναντίον πιστών και των δυνάμεων ασφαλείας στο Χελουάν», αναφέρει η ανακοίνωση που υπογράφει η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς. Ο Τραμπ «καταδίκασε την επίθεση και επαναβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στέκουν στο πλευρό της Αιγύπτου απέναντι στην τρομοκρατία».

Ένας ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε 11 ανθρώπους την Παρασκευή, αρχικά σε ένα κατάστημα και κατόπιν σε μια εκκλησία σε ένα προάστιο νότια του Καΐρου, πριν τραυματιστεί και συλληφθεί, ανακοίνωσαν νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου και η κοπτική ορθόδοξη εκκλησία.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, με μια ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το πρακτορείο προπαγάνδας του, το Άμακ. Δεν δόθηκε κάποιο στοιχείο που να τεκμηριώνει αυτόν τον ισχυρισμό.

Η επίθεση διαπράχθηκε παρότι οι αιγυπτιακές αρχές έχουν εντείνει τα μέτρα ασφαλείας ενόψει του εορτασμού των Χριστουγέννων των Κοπτών (7η Ιανουαρίου), αναπτύσσοντας αστυνομικούς για τη φρούρηση χριστιανικών ναών και εγκαθιστώντας συσκευές εντοπισμού μετάλλων σε κάποιες από τις μεγαλύτερες εκκλησίες.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Αιγύπτου ανέφεραν πως εξακρίβωσαν την ταυτότητα του δράστη και ότι είχε διαπράξει πολλές άλλες επιθέσεις από πέρυσι.

Σύμφωνα με την κοπτική εκκλησία, ο ένοπλος αρχικά άνοιξε πυρ σε ένα κατάστημα που ανήκε σε χριστιανό μειονοτικό, περίπου 4 χιλιόμετρα από τον ναό, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους, πριν πάει στην εκκλησία Μαρ Μίνα στο Χελουάν, ένα προάστιο νότια του Καΐρου. Εκεί, άνοιξε πυρ στην είσοδο και προσπάθησε να πετάξει στο εσωτερικό του έναν εκρηκτικό μηχανισμό, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο ένοπλος σκότωσε τουλάχιστον εννέα ανθρώπους, ανάμεσά τους έναν αστυνομικό, στον ναό. Άλλοι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους δύο γυναίκες που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, διαβεβαίωσε ότι ο αστυνομικός σκοτώθηκε προσπαθώντας να εμποδίσει τον ένοπλο να εισβάλει στον ναό.

Οι πρώτες πληροφορίες για την επίθεση, που άρχισε στις 10:15 και διήρκεσε περίπου 15 λεπτά, έκαναν λόγο για δύο δράστες, εκ των οποίων ο ένας σκοτώθηκε κι ο δεύτερος συνελήφθη. Αργότερα οι αιγυπτιακές αρχές ανέφεραν ότι ο δράστης ήταν μόνο ένας, χωρίς να δώσουν περισσότερες διευκρινίσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ