ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Θα συνεχίσουμε με αμείωτο ρυθμό το πυρηνικό μας πρόγραμμα το 2018

Βόρεια Κορέα: Θα συνεχίσουμε με αμείωτο ρυθμό το πυρηνικό μας πρόγραμμα το 2018
KCNA / via REUTERS

Η Βόρεια Κορέα σκοπεύει να συνεχίσει απρόσκοπτα το πυρηνικό της πρόγραμμα το 2018, σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστηκε σήμερα από το κρατικό πρακτορείο της χώρας KCNA.

«Μην περιμένετε καμία αλλαγή σε αυτή την πολιτική» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, όπως μεταδίδει το CNNi.

Μάλιστα, τονίζεται ότι η «οντότητα» -όπως τη χαρακτηρίζει- της χώρας ως αήττητη δύναμη δεν μπορεί να υπονομευτεί. «Η Βόρεια Κορέα, ως υπεύθυνο κράτος με πυρηνικά όπλα, θα αλλάξει τις τάσεις της ιστορίας και θα δείξει το δρόμο της ανεξαρτησίας και της δικαιοσύνης» αναφέρει η ίδια έκθεση, που τιτλοφορείται «Καμία Δύναμη δεν μπορεί να νικήσει τη Δικαιοσύνη και την Ανεξαρτησία».

Την ίδια ώρα, οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρονται στα πυρηνικά «επιτεύγματα» της χώρας το 2017.

Η Βόρεια Κορέα «θα συνεχίσει να ενισχύει τις δυνατότητες αυτοάμυνας», όπως λέει η έκθεση, χαρακτηρίζοντας «απειλή» τις ΗΠΑ και τις ναυτικές δυνάμεις της.

«Έχουμε πλέον τη δυνατότητα να πλήξουμε την καρδιά των ΗΠΑ» αναφέρει πανηγυρικά η έκθεση, που παράλληλα κομπάζει για το νέο status της χώρας και το γεγονός ότι συγκαταλέγεται ως «παγκόσμια πυρηνική δύναμη».

«Θα αντιμετωπίσουμε την άγρια κήρυξη πολέμου των ΗΠΑ με “φωτιά” και αποφασιστικότητα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια του 2017, η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει σειρά δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων, παρά την συνεχή κριτική από τη Δύση αλλά και τις εμπορικές κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί.

Η μεγαλύτερη πρόκληση σημειώθηκε στις 29 Νοεμβρίου όταν η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία τη δοκιμή ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου, που είχε τη δυνατότητα να «χτυπήσει» τις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το CNNi, ο εν λόγω πύραυλος έφτασε μακρύτερα από οποιονδήποτε άλλο της Βόρειας Κορέας και εκτοξεύτηκε μετά από δύο μήνες δοκιμών.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απάντησε σε αυτή την πρόκληση εγκρίνοντας αυστηρότερες κυρώσεις, με στόχο να μειώσει τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας. Η Πιονγιάνγκ χαρακτήρισε τις κυρώσεις αυτές «πράξη πολέμου» και είπε ότι οι ΗΠΑ και τα άλλα κράτη που στήριξαν αυτά τα αυστηρά μέτρα «θα πληρώσουν βαρύ τίμημα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ