ΚΟΣΜΟΣ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δύο πολιτείες του Σουδάν στις οποίες δεν σημειώνονται συγκρούσεις

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δύο πολιτείες του Σουδάν στις οποίες δεν σημειώνονται συγκρούσεις
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/IKILASS HENRY

Ο πρόεδρος του Σουδάν Όμαρ ελ-Μπεσίρ επέβαλε, το Σάββατο, κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε δύο πολιτείες που δεν πλήττονται από τις συγκρούσεις, η μία στο κέντρο της χώρας και η άλλη στα ανατολικά, στα σύνορα με την Ερυθραία.

Ο Μπεσίρ «δημοσίευσε προεδρικό διάταγμα με το οποίο κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για διάστημα έξι μηνών οι πολιτείες του Βόρειου Κορντοφάν και της Κασάλα», μετέδωσε το πρακτορείο της χώρας, SUNA, χωρίς να αναφέρει τους λόγους για τους οποίους ελήφθη αυτή η απόφαση.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύει ήδη σε επτά άλλες πολιτείες όπου διεξάγονται συγκρούσεις: στις πέντε Πολιτείες του Νταρφούρ, όπου η κυβέρνηση πολεμάει από το 2003 τους αντάρτες, καθώς και στο Νότιο Κορντοφάν και τον Μπλε Νείλο, όπου συγκρούονται από το 2011 οι κυβερνητικές δυνάμεις με τους αντάρτες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Κινήματος του Σουδάν (SPLM).

Σύμφωνα με το σουδανικό Σύνταγμα του 2005, ο πρόεδρος μπορεί να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης με προεδρικό διάταγμα, το οποίο υποβάλλεται για έγκριση στο κοινοβούλιο μέσα σε δύο εβδομάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ