Δικαιώθηκε νοσοκομείο που απέλυσε ειδικευόμενο επειδή... αρνήθηκε να ξυρίσει τη γενειάδα του
Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: PIXABAY

Γαλλικό δικαστήριο δικαίωσε ένα νοσοκομείο του Παρισιού που απέλυσε έναν Αιγύπτιο ειδικευόμενο γιατρό επειδή εκείνος αρνήθηκε να ξυρίσει τη γενειάδα του, που θεωρήθηκε ως "επιδεικτική εκδήλωση" των θρησκευτικών πεποιθήσεών του.

Διαβάστε επίσης

Στην απόφασή που εξέδωσε στις 19 Δεκεμβρίου το Διοικητικό Εφετείο των Βερσαλλιών αναφέρει ότι μολονότι μια "έστω και μακριά" γενειάδα δεν αποτελεί "από μόνη της" επίδειξη των θρησκευτικών πεποιθήσεων του κατόχου του, στη συγκεκριμένη περίπτωση οι "περιστάσεις" δικαιώνουν το νοσοκομείο.

Η υπόθεση χρονολογείται από το 2013, σύμφωνα με το Αθηναϊκό πρακτορείο. Ο γιατρός, που σήμερα είναι 35 ετών, έκανε ειδικότητα ενός έτους στο νοσοκομείο του Σεν Ντενί, στα βόρεια του Παρισιού, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με το Εθνικό Ινστιτούτο Ήπατος του αιγυπτιακού πανεπιστημίου Μενούφια.

Ο γιατρός εμφανίστηκε στο νοσοκομείο "με το πρόσωπο καλυμμένο με μια ιδιαίτερα επιβλητική γενειάδα" και η διεύθυνση του ζήτησε πολλές φορές να την κόψει γιατί "τα μέλη του προσωπικού την θεωρούσαν ως εκδήλωση των θρησκευτικών πεποιθήσεων του". Εκείνος περιορίστηκε να επικαλεστεί "τον σεβασμό στην ιδιωτική ζωή του" αλλά δεν διέψευσε ότι η εξωτερική εμφάνισή του σχετιζόταν με τη θρησκεία του.

Υπό τις συνθήκες αυτές, το δικαστήριο θεώρησε ότι δεν σεβάστηκε την αρχή της κοσμικότητας και της ουδετερότητας στις δημόσιες υπηρεσίες, μολονότι η γενειάδα του "δεν συνοδευόταν από καμία πράξη προσηλυτισμού".

"Επειδή δεν δήλωσε ρητά ότι (η γενειάδα) δεν είχε θρησκευτικές αποχρώσεις, ήταν ένδειξη θρησκευτικών πεποιθήσεων", διαμαρτυρήθηκε η δικηγόρος του, Ναουέλ Γκαφσιά, η οποία σκοπεύει τώρα να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

"Θα διαπραγματευόμαστε τα εκατοστά των τριχών στο σαγόνι των ανθρώπων για να δούμε αν προσβάλλεται η αρχή του κοσμικού κράτους", σχολίασε δηκτικά.


Διαβάστε επίσης

Αυτός ο Καναδός έχει φτιάξει τη λίστα με τις καλύτερες κουζίνες του κόσμου-Πού κατατάσσει την Ελλάδα

Βέλγιο: Πολλοί τραυματίες από κατάρρευση πολυκατοικίας μετά από έκρηξη στην Αμβέρσα (pics)

Υπόθεση Γιακουμάκη: Ποινή φυλάκισης 6 μηνών στον πρώην διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής

Ξανά στο εδώλιο ο διευθυντής της σχολής του Βαγγέλη Γιακουμάκη