ΚΟΣΜΟΣ

Γκουτέρες: Χτυπώ έναν κόκκινο συναγερμό για τον κόσμο μας

Γκουτέρες: Χτυπώ έναν κόκκινο συναγερμό για τον κόσμο μας
EPA/ROBIN UTRECH/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε συναγερμό υπέρ της ειρήνης καλεί, με το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕΑντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος, παράλληλα, εκφράζει τη στεναχώρια του που το 2017 δεν ήταν ένα ειρηνικό έτος, όπως είχε ευχηθεί.

«Την Πρωτοχρονιά του 2018 δεν απευθύνω μία έκκληση. Χτυπώ τον συναγερμό, έναν κόκκινο συναγερμό για τον κόσμο μας», δηλώνει ο Γκουτέρες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Οι διαμάχες έχουν γίνει βαθύτερες και νέοι κίνδυνοι έχουν εμφανιστεί. Η παγκόσμια ανησυχία για τα πυρηνικά όπλα είναι η μεγαλύτερη από την εποχή του ψυχρού πολέμου. Η κλιματική αλλαγή κινείται ταχύτερα από εμάς. Οι ανισότητες μεγαλώνουν. Γινόμαστε μάρτυρες τρομερών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο εθνικισμός και η ξενοφοβία βρίσκονται σε άνοδο», συμπληρώνει προειδοποιώντας.

Συνεχίζοντας το μήνυμά του ο Γ.Γ του ΟΗΕ κάνει «έκκληση για ενότητα. Πιστεύω πραγματικά ότι μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο μας πιο ασφαλή. Μπορούμε να σταματήσουμε τους πολέμους, να ξεπεράσουμε το μίσος και να προστατέψουμε τις κοινές μας αξίες. Μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνο ενωμένοι».

Ο ίδιος, καλεί «τους ηγέτες παντού στον κόσμο να κάνουν την ακόλουθη πρωτοχρονιάτικη ευχή: Να μικρύνουν τις διαφορές. Να γεφυρώσουν το χάσμα. Να ξαναχτίσουν την εμπιστοσύνη ενώνοντας τους ανθρώπους γύρω από έναν κοινό σκοπό.

Η ενότητα είναι ο δρόμος μας. Το μέλλον μας εξαρτάται από αυτή. Σας εύχομαι ειρήνη και υγεία το 2018».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ