ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: «Αιματηρή» εξέγερση σε φυλακή με νεκρούς

Βραζιλία: «Αιματηρή» εξέγερση σε φυλακή με νεκρούς
Φωτογραφία Αρχείου EPA/Ney Douglas/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εννέα άτομα έχασαν τη ζωή τους και δεκατέσσερις τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια αιματηρής εξέγερσης που ξέσπασε τη Δευτέρα σε φυλακή της Πολιτείας Γκοϊάς, στο κεντροδυτικό τμήμα της Βραζιλίας.

Επικαλούμενος τη διεύθυνση σωφρονιστικών καταστημάτων της Βραζιλίας, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος G1 ανέφερε ότι συγκρούσεις ανάμεσα σε φυλακισμένους που ανήκαν σε αντίπαλες συμμορίες μετά το μεσημέρι είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννιά άνθρωποι και να ξεσπάσει πυρκαγιά.

Άλλοι δεκατέσσερις έγκλειστοι τραυματίστηκαν, ενώ 106 κρατούμενοι απέδρασαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τον G1, ενώ πυροσβέστες έθεταν υπό έλεγχο την πυρκαγιά, η χωροφυλακή ανακοίνωσε ότι 29 δραπέτες συνελήφθησαν και ότι η κατάσταση στη φυλακή της Πολιτείας Γκοϊάς τέθηκε υπό έλεγχο.

Στη Βραζιλία καταγράφεται ο τρίτος μεγαλύτερος πληθυσμός κρατουμένων σε φυλακές στον κόσμο, που ανερχόταν σε 726.712 ανθρώπους τον Ιούνιο του 2016, κατά τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στατιστικά στοιχεία, την ώρα που η ονομαστική χωρητικότητα των σωφρονιστικών καταστημάτων δεν ξεπερνά τις 370.000 θέσεις.

Το 2017, συγκρούσεις και επεισόδια μέσα στις φυλακές της Βραζιλίας είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες κρατούμενοι. Μέσα στις πρώτες 20 ημέρες του Ιανουαρίου της περασμένης χρονιάς είχαν σκοτωθεί 130 φυλακισμένοι.

Σύμφωνα με βραζιλιάνικα ΜΜΕ, ένα από τα θύματα αποκεφαλίστηκε, υπενθυμίζοντας μια εξέγερση που είχε σημειωθεί πριν από έναν χρόνο στην Αμαζονία, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 56 κρατούμενοι, αρκετοί από τους οποίους είχαν αποκεφαλιστεί.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει επανειλημμένα τις συνθήκες που λένε ότι παραπέμπουν στον μεσαίωνα στις φυλακές της Βραζιλίας.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Folha de São Paulo τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του συνδικάτου των σωφρονιστικών υπαλλήλων της Βραζιλίας Ζοριμάρ Μπάστος επέκρινε το γεγονός ότι στη φυλακή Γκοϊάνια είχαν διατεθεί ελάχιστοι πόροι και σημείωσε πως υπήρχαν μόλις πέντε φρουροί για 900 φυλακισμένους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ