ΚΟΣΜΟΣ

Χαμενεΐ: Οι εχθροί του Ιράν πίσω από τις διαδηλώσεις

Χαμενεΐ: Οι εχθροί του Ιράν πίσω από τις διαδηλώσεις
EPA/SUPREME LEADER WEBSITE HANDOUT/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τους εχθρούς του Ιράν κατηγόρησε ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, για τις αιματηρές διαδηλώσεις που είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες πέντε ημέρες.

«Τις τελευταίες μέρες, οι εχθροί του Ιράν χρησιμοποίησαν διαφορετικά μέσα περιλαμβανομένων μετρητών, όπλων, πολιτικής και ενός μηχανισμού αντικατασκοπείας για να προκαλέσουν ταραχές στην Ισλαμική Δημοκρατία», ανέφερε ο Αγιατολάχ Χαμενεϊ σε ανάρτησή του στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Ο ίδιος είπε ότι θα απευθυνθεί στο έθνος σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα «όταν έρθει η κατάλληλη ώρα».

Η αστυνομία έχει συλλάβει περισσότερους από 450 διαδηλωτές στην πρωτεύουσα Τεχεράνη τις τελευταίες τρεις μέρες, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής περιφερειακός κυβερνήτης.

Διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα σε άλλες πόλεις του Ιράν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, μετέδωσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ιράν: ξεχειλίζει η λαϊκή οργή - τι αποκαλύπτουν τα βίντεο και τα συνθήματα

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την περασμένη Πέμπτη που ξέσπασαν οι ταραχές ανήλθε σε 22.

Στην ανάρτησή του ο Χαμενεϊ δεν κατονομάζει τους «εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας», αλλά ο Αλί Σαμχανί, ο γραμματέας του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Σαουδική Αραβία βρίσκονται πίσω από την πρόσφατη εξέγερση στο Ιράν.

«Οι Σαουδάραβες θα δεχτούν την αναπάντεχη απάντηση του Ιράν και γνωρίζουν πόσο σοβαρή μπορεί να είναι αυτή», είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen TV που εδρεύει στη Βηρυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ