ΚΟΣΜΟΣ

Αποκατάσταση της επικοινωνίας με τη Σεούλ ανακοίνωσε η Πιονγκγιάνγκ

Αποκατάσταση της επικοινωνίας με τη Σεούλ ανακοίνωσε η Πιονγκγιάνγκ
KCNA / via REUTERS

Μία ημέρα μετά την πρόταση της Σεούλ για τη διεξαγωγή διαλόγου σε υψηλό επίπεδο, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα αποκαταστήσει τον διακορεατικό δίαυλο επικοινωνίας.

Το επίσημο τηλεοπτικό δίκτυο «KCTV της Βόρειας Κορέας μετέδωσε ότι ο Βορράς θα ανοίξει και πάλι το δίκτυο επικοινωνίας με τη Σεούλ στις 15:30 (τοπική ώρα) σήμερα (08:30 ώρα Ελλάδας)», επεσήμανε εκπρόσωπος του υπουργείου Ενοποίησης.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν «χαιρέτισε» επίσης τη στήριξη που έδειξε η Σεούλ στην πρότασή του για ειρηνευτικές συνομιλίες, επεσήμανε από την πλευρά του ο Ρι Σον-Γκουόν, επικεφαλής της Βορειοκορεατικής Επιτροπής για την Ειρηνική Επανένωση της Κορέας.

Ο Κιμ κατά την ομιλία του προς το έθνος την Πρωτοχρονιά προειδοποίησε ότι το «κουμπί» για την εκτόξευση των βορειοκορεάτικων πυρηνικών όπλων βρίσκεται πάντοτε «πάνω στο γραφείο του».

Ωστόσο, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης σημείωσε πως είναι ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση στην κορεατική χερσόνησο, πως η Βόρεια και η Νότια Κορέα πρέπει να εργαστούν για τη βελτίωση των σχέσεών τους και πως ο δρόμος προς την έναρξη διαλόγου είναι ανοικτός.

Ο Κιμ ανέφερε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να στείλει μια αντιπροσωπεία στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο στην Πιοντσάν της Νότιας Κορέας, εκφράζοντας την ευχή να είναι επιτυχημένοι.

Η Σεούλ απάντησε προτείνοντας τη διεξαγωγή συνομιλιών σε υψηλό επίπεδο στις 9 Ιανουαρίου στο Πανμουντζόμ, το μεθοριακό χωριό όπου υπεγράφη η εκεχειρία του 1953 μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ