ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν «το τέλος της ανταρσίας»

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν «το τέλος της ανταρσίας»
Φωτογραφία αρχείου - Ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Μοχάμαντ Αλί Τζαφαρί ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/STRINGER

Ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης, ο στρατηγός Μοχάμαντ Αλί Τζαφαρί, διαβεβαίωσε την Τετάρτη ότι βρίσκεται σε θέση να ανακοινώσει «το τέλος της ανταρσίας», αναφερόμενος στις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης και των οικονομικών δυσχερειών, που συνταράσσουν το Ιράν εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα.

«Σε αυτό το κίνημα ανταρσίας, γίνονται συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή ως επί το πλείστον 1500 ανθρώπων και ο αριθμός των ταραχοποιών δεν ξεπερνά τους 15.000 ανθρώπους στο σύνολο της χώρας» συμπλήρωσε ο ίδιος, σε δηλώσεις που έκανε και δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο των Φρουρών της Επανάστασης.

«Ένας μεγάλος αριθμός ταραχοποιών, που βρίσκονται στο επίκεντρο της εξέγερσης (…) έχουν εκπαιδευτεί από τις δυνάμεις κατά της επανάστασης» και τους Μουτζαχεντίν του Λαού, πρόσθεσε.

Αυτά τα πρόσωπα «έχουν συλληφθεί και θα επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις σε βάρος τους» υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο στρατηγός Τζαφαρί διατύπωσε επίσης την εκτίμηση ότι χιλιάδες άνθρωποι «εκπαιδεύτηκαν» από τις ΗΠΑ για να «υποκινήσουν ταραχές στο Ιράν» και σημείωσε:

Θα πρέπει να ευχαριστούμε τον μεγάλο ιρανικό λαό διότι, από τη στιγμή που οι πολίτες κατανόησαν ότι ενεπλάκη η χείρα των ξένων και των στασιαστών, διαχώρισαν τη θέση τους παρά τα οικονομικά προβλήματα, προκειμένου να υπερασπιστούν τις αξίες της επανάστασης και του ισλαμικού Ιράν.

Ανησυχία για τις βίαιες διαδηλώσεις από τον Μακρόν

Τηλεφωνική επικοινωνία, που ήταν προγραμματισμένη πριν τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών στο Ιράν, είχαν την Τρίτη ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Ιρανό ομόλογό του, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής Προεδρίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε στον Χασάν Ροχανί «την ανησυχία του για τον αριθμό των θυμάτων των διαδηλώσεων» και κάλεσε για «συγκρατημένη και κατευναστική αντιμετώπιση». Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, «οι θεμελιώδεις ελευθερίες, κυρίως της έκφρασης και των διαδηλώσεων πρέπει να γίνονται σεβαστές».

Επίσης αναφέρεται ότι οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν για τη συμφωνία πυρηνικής ενέργειας του 2015, της οποίας την αυστηρή εφαρμογή υπό διεθνή εποπτεία, υποστηρίζει η Γαλλία, με τον Πρόεδρο Ροχανί να ζητά τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας για να υπερασπιστεί αυτή τη συμφωνία και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Στη ανακοίνωση της γαλλικής Προεδρίας σημειώνεται ότι η τηλεφωνική συνομιλία Μακρόν-Ροχανί αποσκοπούσε επίσης, στο να συζητηθεί η ασφάλεια στη Μέση Ανατολή:

Ο Γάλλος Πρόεδρος επανέλαβε την υποστήριξή του για την ιρακινή κυριαρχία και τη σημασία της διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών την Άνοιξη, στο Ιράκ. Υπογράμμισε την ανάγκη να εργαστούν ειδικότερα για μια συνεκτική και βιώσιμη λύση στη Συρία και για ένα ενισχυμένο διάλογο για τον έλεγχο των εξοπλισμών, συμπεριλαμβανομένων των βαλιστικών πυραύλων, στην περιοχή. Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η χρηματοδότησή της συζητήθηκαν επίσης, από τους δύο ηγέτες.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο οι δύο ηγέτες, αποφάσισαν την αναβολή της επίσκεψης του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στην Τεχεράνη, που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας, και η νέα θα καθοριστεί δια της διπλωματικής οδού.

Τέλος, επισημαίνεται ότι οι συζητήσεις μεταξύ Παρισίων και Τεχεράνης θα συνεχιστούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ