ΚΟΣΜΟΣ

O Τραμπ «διέλυσε» την επιτροπή που είχε συστήσει για να ερευνηθεί η «νοθεία» στις εκλογές

O Τραμπ «διέλυσε» την επιτροπή που είχε συστήσει για να ερευνηθεί η «νοθεία» στις εκλογές
EPA/AL DRAGO / POOL/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέλυσε την Τετάρτη (3/1) την επιτροπή που είχε συγκροτήσει προκειμένου να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες περί νοθείας εναντίον του στις εκλογές του 2016, αφού πολλές Πολιτείες αρνήθηκαν να της παραδώσουν στοιχεία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Αντί να εμπλακώ σε ατελείωτες δικαστικές μάχες με έξοδα των φορολογούμενων, σήμερα υπέγραψα ένα εκτελεστικό διάταγμα για τη διάλυση της Επιτροπής και ζήτησα από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας να εξετάσει αυτά τα ζητήματα και να καθορίσει τα επόμενα βήματα», ανέφερε ο Τραμπ στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική προεδρία.

Η επιτροπή, επικεφαλής της οποίας είχε οριστεί ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, συστάθηκε τον Μάιο για να ερευνήσει τις κατηγορίες για νοθεία αλλά συνάντησε σθεναρή αντίσταση από πολλές αμερικανικές Πολιτείες.

Ένας ομοσπονδιακός δικαστής της Ουάσιγκτον είχε τονίσει τον Νοέμβριο ότι η επιτροπή αυτή ήταν ένα σώμα συμβουλευτικού χαρακτήρα και δεν διέθετε κατά συνέπεια τη δικαιοδοσία από νομική άποψη να αναγκάσει τις πολιτειακές αρχές να της παραδώσουν δεδομένα.

Ο ρεπουμπλικάνος Τραμπ είχε υποστηρίξει πως ο λόγος για την ήττα του από τη Χίλαρι Κλίντον σε αριθμό ψήφων, κατά σχεδόν 3 εκατομμύρια (η οποία πάντως δεν άλλαξε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών) πιθανόν οφειλόταν σε νοθεία.

Στελέχη πολιτειακών εκλογικών επιτροπών και ειδικοί επισήμαναν όμως ότι η νοθεία είναι σπάνια στις εκλογές στις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ