ΚΟΣΜΟΣ

Νίκος Αναστασιάδης: Η αντιπολίτευση διαστρεβλώνει τη δήλωση για την ΑΟΖ

Νίκος Αναστασιάδης: Η αντιπολίτευση διαστρεβλώνει τη δήλωση για την ΑΟΖ
EUROKINISSIΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κατηγόρησε τους υπόλοιπους διεκδικητές της προεδρίας ότι εσκεμμένα παραποιούν τη δήλωσή του που αφορούσε τις απειλές της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις των συνυποψηφίων του και κομμάτων, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η δήλωσή του είχε δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος, όπως είπε, αφορούσε τις πάγιες θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ιδίου προσωπικά, και το δεύτερο τις θέσεις της Τουρκίας. Κάποιοι, πρόσθεσε, ηθελημένα παρέλειψαν να αναφερθούν στο πρώτο σκέλος και απομόνωσαν την αναφορά του στις τουρκικές θέσεις.

Σε σχέση με τις θέσεις της Λευκωσίας, ανέφερε ότι είχε τονίσει πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει να αντιμετωπίσει καμιά απειλή, αφού προχωρεί στην ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και μάλιστα επιτυχώς.

Ανάφερε επίσης ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταξύ των οποίων και οι Τουρκοκύπριοι.

Συνεπώς, πρόσθεσε, είχε σημειώσει ότι οι όποιες απειλές της Τουρκίας δεν έχουν θέση και δεν είναι προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού.

Ο Ν. Αναστασιάδης εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η Τουρκία θα κατανοήσει πως οι ερευνητικές γεωτρήσεις που γίνονται αφορούν το μέλλον της Κύπρου και το μέλλον του συνόλου του κυπριακού λαού και συνεπώς δεν έχουν θέση οι αμφισβητήσεις.

Τόνισε επίσης ότι, προκειμένου να καταδείξει την τουρκική αντιφατικότητα και υποκρισία, είχε επισημάνει πως εάν η Τουρκία επιλέγει να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε μια ανεξάρτητη οντότητα, τότε θα πρέπει να περιοριστεί σε όσα αναλογούν στη λεγόμενη αποκλειστική οικονομική ζώνη της εν λόγω παράνομης οντότητας.

Παράλληλα είπε, είχε υποδείξει πως η Τουρκία δεν έχει λόγο να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι δεν προτίθεται να εμπλακεί σε αντιπαραθέσεις με οποιονδήποτε όσο και αν κάποιοι το επιδιώκουν και προσπάθησαν με ανυπόστατους ισχυρισμούς να μειώσουν την ιστορικότητα της πρώτης επίσκεψης Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σαουδική Αραβία και όσα έχουν επιτευχθεί.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέδωσε τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης στην προσπάθεια να πληγεί ο Νίκος Αναστασιάδης και να δημιουργηθούν εντυπώσεις, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας με αποσπασματική ανάγνωση της δήλωσης του Προέδρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ