ΚΟΣΜΟΣ

Μάναφορτ κατά Μιούλερ: Γιατί ο πρώην συνεργάτης του Τραμπ μηνύει τον ειδικό ανακριτή

Μάναφορτ κατά Μιούλερ: Γιατί ο πρώην συνεργάτης του Τραμπ μηνύει τον ειδικό ανακριτή
REUTERS/Joshua Roberts/File Photo

Ο πρώην πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για «ξέπλυμα» χρήματος, αλλά και για τη διάπραξη άλλων ποινικών αδικημάτων, κατέθεσε μήνυση εναντίον του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, υποστηρίζοντας πως το υπουργείο Δικαιοσύνης παραβίασε τη νομοθεσία για τον διορισμό του.

Σύμφωνα με το CNNi, η μήνυση κατατέθηκε την Τετάρτη στο διοικητικό δικαστήριο της Ουάσινγκτον, το οποίο έχει απαγγείλει τις κατηγορίες τόσο στον Μάναφορτ, όσο και σε ακόμη έναν συνεργάτη του. Στη μηνυτήρια αναφορά ο Μάναφορτ στρέφεται κατά του Μιούλερ για την απόφασή του να του απαγγείλει κατηγορίες για αδικήματα που δεν έχουν καμία σχέση με την προεκλογική εκστρατεία του 2016, αλλά σχετίζονται με την προώθηση στην Ουάσινγκτον των συμφερόντων της φιλορωσικής πρώην κυβέρνησης της Ουκρανίας, δραστηριότητα που τερματίστηκε το 2014. Τόσο ο Μάναφορτ, όσο και ο συνεργάτης του Ρικ Γκέιτς έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες.

Η κατάθεση της μήνυσης από τον Μάναφορτ εκτιμάται πως είναι μια νέα προσπάθεια εκ μέρους των υποστηρικτών του Τραμπ, να καθυστερήσουν την έρευνα που διεξάγει ο Μιούλερ, σε μια στιγμή που κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν δημόσια τον τερματισμό της. Μάλιστα και οι δικηγόροι του Μάναφορτ φέρονται να υιοθετούν την κριτική που έχει ασκήσει ο πρόεδρος Τραμπ στην έρευνα σχετικά με την ρωσική εμπλοκή στις εκλογές του 2016, υποστηρίζοντας ότι διερευνώνται αδικήματα τα οποία ουδέποτε έχουν διαπραχθεί.

Η μήνυση του Μάναφορτ στρέφεται και κατά του αμερικανού υφυπουργού Δικαιοσύνης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τόσο ο Ροντ Ρόζενσταϊν, όσο και ο Ρόμπερτ Μιούλερ έχουν υπερβεί παρανόμως τη δικαιοδοσία τους στην εφαρμογή του νόμου, σε ότι αφορά τον διορισμό του ειδικού ανακριτή. Σύμφωνα με το κείμενο της μήνυσης, η εντολή διορισμού του Μιούλερ που υπογράφτηκε από τον Ρόζενσταϊν «υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του ίδιου για τον διορισμό ειδικού ανακριτή, όπως επίσης και τους ειδικούς περιορισμούς που υπάρχουν στο πλαίσιο παρόμοιων διορισμών».

Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης σχολιάζοντας το ζήτημα, χαρακτήρισε τη μήνυση επιπόλαιη, ωστόσο αναγνώρισε το δικαίωμα του κατηγορουμένου να προβεί σε όποιες νομικές ενέργειες επιθυμεί.

Στην μήνυση παρατίθενται και νέα στοιχεία σχετικά με το πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται από τον Μιούλερ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τον Αύγουστο, ο ειδικός ανακριτής εξέδωσε πάνω από 100 κλητεύσεις μαρτύρων για την υπόθεση του Μάναφορτ. Κάποιες από αυτές τις κλήσεις μαρτύρων αφορούσαν στοιχεία αρχείων ακόμη και του 2005. Την ίδια περίοδο, ο Μάναφορτ ενημερώθηκε από το γραφείο του Μιούλερ ότι επρόκειτο να του απαγγελθούν κατηγορίες για αδικήματα που φέρεται να διέπραξε το 2010.

Επιπλέον, στο κείμενο της μήνυσης αναφέρεται πως, όταν το περασμένο φθινόπωρο οι δικηγόροι του Μάναφορτ ζήτησαν από τον Ρόζενσταϊν να διευκρινίσει αν η ομάδα του Μιούλερ έχει την άδεια προκειμένου να διευρύνει το χρονικό πλαίσιο διεξαγωγής της έρευνας σε προγενέστερη από την διεξαγωγή των εκλογών του 2016 περίοδο, δεν έλαβαν απάντηση. Σημειώνεται πως η απαγγελία κατηγοριών που έγινε στον Μάναφορτ αφορά στην χρονική περίοδο από το 2006 έως το 2014.

Σύμφωνα πάντως με τη δικογραφία, η ομάδα του Μιούλερ έχει συλλέξει περί τις 400.000 έγγραφα για την υπόθεση Μάναφορτ-Γκέιτς, με τα 2.000 από αυτά να χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά σχετικά με την έρευνα.

Στο επίκεντρο της μήνυσης βρίσκεται πάντως κατά μέρος στην εντολή του Ρόζενσταϊν σύμφωνα με την οποία «ο Μιούλερ θα πρέπει να ερευνήσει όλα τα ζητήματα που προέκυψαν ή είναι πιθανό να προκύψουν άμεσα από τη διεξαγωγή της έρευνας». Κατά τους δικηγόρους του Μάναφορτ, η εντολή αυτή υπερβαίνει το νόμο που καθορίζει τις αρμοδιότητες τόσο του Ρόζενσταϊν όσο και του Μιούλερ.

«Η εντολή αυτή δίνει στον Μιούλερ εν λευκώ εξουσιοδότηση για να διερευνήσει και να απαγγείλει κατηγορίες σε σχέση με οτιδήποτε προκύπτει κατά τη διάρκεια της έρευνας όπως αυτή περιγράφεται στην εντολή για την διεξαγωγή της», αναφέρει χαρακτηριστικά η μήνυση, εκτιμώντας πως ακόμη και σε περίπτωση που η εντολή του Ρόζενσταϊν είναι νόμιμη, ο Μιούλερ έχει υπερβεί το όριο της δικαιοδοσίας του.

Αναφορά γίνεται ακόμη και στη συνάντηση που είχε ο Μάναφορτ το 2014 με το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και με το FBI, στο πλαίσιο διεξαγωγής της έρευνας για τον πελάτη του, τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος εκδιώχθηκε από το Κίεβο, μετά τις ταραχές που ξέσπασαν εκείνη τη χρονιά. Όπως αναφέρεται στη μήνυση, η αμερικανική κυβέρνηση ενημέρωσε τον Μάναφορτ ότι θα ήταν μάρτυρας στην διεξαγωγή της αναφερόμενης έρευνας. Ο ειδικός ανακριτής έχει προχωρήσει στην απαγγελία κατηγοριών κατά του Μάναφορτ με στοιχεία, τα οποίος ο ίδιος, έχει εθελοντικά προσκομίσει.

«Ο Μάναφορτ συναντήθηκε εθελοντικά με εισαγγελείς του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και με πράκτορες του FBI, για να συζητήσει τις δραστηριότητες του στο εξωτερικό, σχετικά με την παροχή πολιτικών συμβουλών, τον Ιούλιο του 2014. Εκείνη την περίοδο το υπουργείο Δικαιοσύνης τον είχε ενημερώσει ότι υπάρχει συνεργασία με την Ουκρανία για τον εντοπισμό κλεμμένων αντικειμένων, με την έρευνα να επικεντρώνεται στον Γιανουκόβιτς», αναφέρει η μηνυτήρια αναφορά και συνεχίζει: «Το γραφείο του ειδικού ανακριτή προχώρησε στην απαγγελία κατηγοριών κατά του Μάναφορτ, με τις πληροφορίες που ο ίδιος εθελοντικά δημοσιοποίησε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, περίπου τρία χρόνια πριν από τον διορισμό του Μιούλερ ως ειδικού ανακριτή».

Στη μήνυση σημειώνεται ακόμη πως στο διάστημα που ο Μάναφορτ δούλευε για τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας, ήταν συχνές οι συναντήσεις του με τον αμερικανό πρεσβευτή στο Κίεβο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση ήταν ενήμερη για τις δραστηριότητές του εκείνη την περίοδο.

Ειδική αναφορά γίνεται και στην επιδρομή του FBI στο σπίτι του Μάναφορτ τον περασμένο Ιούλιο, με την ομάδα έρευνας του Μιούλερ να δηλώνει πως αναζητούσε στοιχεία για πιθανή διάπραξη οικονομικών αδικημάτων, τον Ιανουάριο του 2006, μια δεκαετία δηλαδή πριν από την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, που είναι και το αντικείμενο διερεύνησης από την ειδική ομάδα των ερευνητών.

Σημειώνεται πως Μάναφορτ και Γκέιτς αντιμετωπίζουν συνολικά 12 κατηγορίες, σχετικά με το «ξέπλυμα» χρήματος, αλλά και με την απόκρυψη των δραστηριοτήτων τους από τις ομοσπονδιακές Αρχές. Αμφότεροι έχουν δηλώσει αθώοι και πρόκειται να εμφανιστούν ενώπιον του δικαστηρίου για την υπόθεση αυτή στις 16 Ιανουαρίου.

Manafort sues DOJ, Mueller over Russia probe authority, By Evan Perez, CNN Justice Correspondent

ΔΗΜΟΦΙΛΗ