ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και Ν. Κορέα συμφώνησαν να μην κάνουν στρατιωτικές ασκήσεις στη διάρκεια των Ολυμπιακών

ΗΠΑ και Ν. Κορέα συμφώνησαν να μην κάνουν στρατιωτικές ασκήσεις στη διάρκεια των Ολυμπιακών
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/KIM MIN-HEE / POOL

Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του συμφώνησαν να μην πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις κατά την διάρκεια της διεξαγωγής των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, που θα γίνουν στην πόλη Πιοντσάνγκ.

Όπως μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο yonhap news agency, οι Ντόναλντ Τραμπ και Μουν Τζε-ιν έλαβαν την απόφαση αυτή κατά τη διάρκεια 30λεπτης τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη μεταξύ τους συνεργασία όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης με τη Βόρεια Κορέα, με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας να υπογραμμίζει ότι η Σεούλ «θα έχει στενές διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ» στο ζήτημα του ενδοκορεατικού διαλόγου.

«Η Αμερική στηρίζει τον πρόεδρο Μουν 100%» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στον ομόλογό του, όπως αποκαλύπτει η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από πλευράς Νότιας Κορέας.

«Ενημέρωσέ με εάν οποιαδήποτε στιγμή χρειαστείς τη βοήθειά μου στην ενδοκορεατική επικοινωνία» φέρεται να είπε Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times η Νότια Κορέα είχε προτείνει στις ΗΠΑ να μεταφερθεί η διεξαγωγή των ετήσιων στρατιωτικών ασκήσεων Foal Eagle όπως και οι ασκήσεις Key Resolve που διεξάγονται από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα η Σεούλ είχε προτείνει να διεξαχθούν μετά την λήξη των Παραολυμπιακών Αγώνων στις 18 Μαρτίου.

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν στην νοτιοκορεατική πόλη Πιοντσχάν, που βρίσκεται σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Βόρειο Κορέα, από τις 9 έως τις 25 Φεβρουαρίου.

Η εν λόγω απόφαση ελήφθη μόλις μια ημέρα μετά την πρώτη επαφή Βόρειας και Νότιας Κορέας –μια μεγάλη διπλωματική επιτυχία μετά από μήνες εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο.

Μόλις μια ημέρα νωρίτερα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν εξέφρασε την ελπίδα ότι η χώρα του θα καταφέρει να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ