ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι κρύβεται πίσω από τις διαδηλώσεις

Το Ιράν κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι κρύβεται πίσω από τις διαδηλώσεις
Tasnim News Agency/Handout via REUTERS

«Πυρά» κατά της Ουάσινγκτον εξαπέλυσε την Πέμπτη το Ιράν, που κατηγόρησε την CIA ότι κρύβεται πίσω από τις διαδηλώσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Οι κατηγορίες αυτές έρχονται την ώρα που τα κανάλια πληροφόρησης από το Ιράν έχουν… κλείσει, καθώς η κυβέρνηση έχει μπλοκάρει την πρόσβαση των πολιτών σε κοινωνικά δίκτυα. Έτσι, παραμένει άγνωστο εάν οι διαμαρτυρίες έχουν όντως κοπάσει ή εάν οι πολίτες συνεχίζουν να βρίσκονται στους δρόμους.

Η κυβέρνηση Τραμπ διέψευσε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τις διαμαρτυρίες ενώ η CIA αρνήθηκε πεισματικά να σχολιάσει. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Associated Press, σε άρθρο του που αναδημοσιεύεται σε πολλά αμερικανικά ΜΜΕ, η κατηγορία αυτή εκτοξεύτηκε δια στόματος του γενικού εισαγγελέα του Ιράν, Mohammad Jafar Montazeri.

Ιράν: ξεχειλίζει η λαϊκή οργή - τι αποκαλύπτουν τα βίντεο και τα συνθήματα

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 28 Δεκεμβρίου και είναι οι μαζικότερες που σημειώνονται στο Ιράν από το 2009. Μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 21 άνθρωποι ενώ οι αρχές έχουν προχωρήσει σε εκατοντάδες συλλήψεις.

Τα τελευταία χρόνια, και μετά τη συμφωνία για τα πυρηνικά το 2015, η οικονομία του Ιράν έχει αρχίσει να βαδίζει σε πιο στέρεο έδαφος. Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει και ο πληθωρισμός έχει πέσει από την εκλογή του προέδρου Χασάν Ρουχανί το 2013.

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι πολλοί Ιρανοί δεν έχουν βιώσει αυτή τη βελτίωση στην καθημερινή τους ζωή, με αποτέλεσμα η οργή να ξεχειλίσει και να ξεκινήσουν οι διαμαρτυρίες.

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν «το τέλος της ανταρσίας»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ