ΚΟΣΜΟΣ

Αργεντινή: Αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων των ΜΜΜ έως και 60%

Αργεντινή: Αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων των ΜΜΜ έως και 60%
Φωτογραφία Αρχείου EPA/SERGIO BARRENECHEA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέο κύμα διαμαρτυριών, μετά τις διαδηλώσεις για την αλλαγή του συνταξιοδοτικού, θα δημιουργήσει η απόφαση του προέδρου της ΑργεντινήςΜαουρίτσιο Μάκρι, να αυξηθούν από 30% έως 60% οι τιμές των εισιτηρίων για τα λεωφορεία και για το μετρό του Μπουένος Άιρες.

Παράλληλα, η κυβέρνηση του Μάκρι θα ανακοινώσει προσεχώς κι άλλες αυξήσεις διαφόρων χρεώσεων. Οι πολίτες αντέδρασαν έντονα στην πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει το συνταξιοδοτικό σύστημα, με επεισόδια να λαμβάνουν χώρα στην πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Με αυτές τις αυξήσεις, η κυβέρνηση του νεοφιλελεύθερου Μάκρι προσπαθεί να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα, το οποίο στον προϋπολογισμό της για το 2018 προβλέπει ότι θα ανέλθει στο 3,5% του ΑΕΠ.

Οι αυξήσεις των τιμών των εισιτηρίων των δημόσιων συγκοινωνιών θα τεθούν σε εφαρμογή μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Ιουνίου.

Στα τέλη του Δεκεμβρίου το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ότι το δημόσιο χρέος της Αργεντινής — της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής — θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς θα εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ ανέφερε ότι η προοπτική για τον πληθωρισμό είναι πως θα κυμανθεί από 10 ως 15% φέτος.

Η τιμή των εισιτηρίων για τα λεωφορεία θα αυξηθεί από τα 6 πέσος (0,25 ευρώ) στα δέκα πέσος (0,41 ευρώ) ενώ αυτή των εισιτηρίων του μετρό θα αυξηθεί από τα 7,50 πέσος (0,33 ευρώ) στα 12 πέσος (0,50 ευρώ).

Μετά τις συγκοινωνίες, αναμένεται να ακολουθήσουν αυξήσεις τιμών των καυσίμων, της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου, του νερού.

Μετά το τέλος της πολιτικής γενικευμένων κρατικών επιχορηγήσεων που εφάρμοζε η πρώην πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ κι επί των ημερών του Μαουρίτσιο Μάκρι, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία στα τέλη του 2015, οι τιμές του αερίου, του ηλεκτρικού και του νερού έχουν αυξηθεί κατά μέσον όρο τα τελευταία χρόνια κατά 400%.

Το 2017, ο πληθωρισμός αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί τελικά πως διαμορφώθηκε περί το 24%, μακράν του 17% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός που εκτέλεσε η κυβέρνηση του Μάκρι. Το σενάριο αυτό είναι πανομοιότυπο με εκείνο που εκτυλίχθηκε το 2016, όταν είχε οριστεί ως στόχος ο πληθωρισμός να μην ξεπεράσει το 25% αλλά στην πραγματικότητα ο δείκτης υπολογίστηκε πως ανήλθε στο 41%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ