ΚΟΣΜΟΣ

Σφοδρή κακοκαιρία στις ΗΠΑ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Νέα Υόρκη

Σφοδρή κακοκαιρία στις ΗΠΑ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Νέα Υόρκη
REUTERS/Shannon Stapleton

Χάος έχει προκληθεί από τη μετεωρολογική βόμβα που σαρώνει τις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ με θυελλώδεις ανέμους και σφοδρές χιονοπτώσεις, αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα. Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα, Βιρτζίνια, Νιού Τζέρσεϊ και Νέα Υόρκη έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία έκλεισαν, ενώ σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί και στις μετακινήσεις, παρόλο που εκχιονιστικά μηχανήματα και συνεργεία καθαρισμού δίνουν «μάχη» για να απομακρύνουν το χιόνι από τους δρόμους.

Τα αεροδρόμια JFK La Guardia της Νέας Υόρκης έκλεισαν την Πέμπτη, με αποτέλεσμα πάνω από τρεις χιλιάδες πτήσεις να ακυρωθούν, «εγκλωβίζοντας» χιλιάδες ταξιδιώτες, ενώ πτήσεις ακυρώθηκαν και από το αεροδρόμιο Λόγκαν της Βοστώνης.

Οι αρχές εξέδωσαν προειδοποιήσεις για χιονοθύελλες σε 13 Πολιτείες, από τις ακτές από τη Βόρεια Καρολίνα έως το Μέιν, την ώρα που η μετεωρολογική υπηρεσία κάνει λόγο για ανέμους ταχύτητας 113 χιλιομέτρων την ώρα.

Για τη Βοστώνη αλλά και τις παράκτιες περιοχές στη βόρεια Νέα Αγγλία οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το ύψος του χιονιού θα ξεπεράσει τα 30 εκατοστά.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη βαρυχειμωνιά τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ αυτών δύο άστεγοι στο Χιούστον.

Τουλάχιστον 65.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ένας αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί όσο περνούν οι ώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ