ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Συντεταγμένες και για την υπόλοιπη ΑΟΖ θα καταθέσει η κυβέρνηση

Κύπρος: Συντεταγμένες και για την υπόλοιπη ΑΟΖ θα καταθέσει η κυβέρνηση
ΑΠΕ ΜΠΕ/Α. ΒΙΚΕΤΟΣ

Στις απαραίτητες ενέργειες με στόχο να καταθέσει τις συντεταγμένες και για την υπόλοιπη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, προβαίνει η Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ιωάννης Κασουλίδης.

Η απόφαση για το χρόνο κατάθεσης των συντεταγμένων για την υπόλοιπη ΑΟΖ θα ληφθεί ανάλογα με τις τουρκικές προκλήσεις, ξεκαθάρισε ο ίδιος μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Κασουλίδης παρατήρησε ότι υπάρχει αντίφαση στις θέσεις της Τουρκίας σε σχέση με την ΑΟΖ της Κύπρου, δεδομένου ότι δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της Λευκωσίας να έχει ΑΟΖ, ενώ παράλληλα δηλώνει ότι ενεργεί για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων σε μια ΑΟΖ που, κατά τον ισχυρισμό της, δεν υπάρχει.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα που προέκυψε μετά τις δηλώσεις του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για την ΑΟΖ και την κριτική που ακολούθησε, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι το υπουργείο Εξωτερικών «εργάζεται πυρετωδώς για να ασκήσει όποτε αυτό επιβάλλεται το δικαίωμα της Κύπρου να καταθέσει συντεταγμένες σε ολόκληρο το νησί».

«Αυτή ήταν η πολιτική μας που ακολουθούσε η κυβέρνηση Αναστασιάδη έκτοτε, άρα δεν μπορεί να υπάρχει καμία υποψία όσον αφορά την πολιτική Αναστασιάδη επί του θέματος ΑΟΖ», τόνισε.

Σε ερώτηση για τη θέση της διεθνούς κοινότητας στο θέμα ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις αξιώσεις της Άγκυρας, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας καθορίζει ξεκάθαρα πώς διέπονται οι σχέσεις των κρατών σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ της κάθε μίας χώρας.

Η Τουρκία, υπενθύμισε, δεν υπέγραψε τη Συνθήκη και είναι η μόνη που πολύ πρόσφατα καταψήφισε τις υποχρεώσεις των κρατών. «Είναι φανερό σε όλους ότι η Τουρκία ενεργεί αυθαίρετα δια της δύναμής της στην περιοχή», είπε ο κ. Κασουλίδης.

Πρόσθεσε ότι από την ώρα που κατατίθενται συντεταγμένες στα Ηνωμένα Έθνη, είτε με συμφωνία με το κράτος που βρίσκεται στη μέση γραμμή να συνορεύει, πχ Λίβανος, Ισραήλ, Αίγυπτος, είτε άλλως πως, τα πράγματα έχουν προχωρήσει.

«Κάπου πρέπει να ξεκινήσουν τα πράγματα, είτε συμφωνεί η Τουρκία είτε όχι για την υπόλοιπη ΑΟΖ της Κύπρου», ανέφερε

Αναφορικά με την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Σαουδική Αραβία σε σχέση με το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο βασιλιάς Σάλμαν κινείται εντός του πλαισίου που καθορίζεται από τη διεθνή νομιμότητα και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και σημείωσε ότι η Τουρκία, «δεν κάνει πλέον περίπατο στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ