ΚΟΣΜΟΣ

«Διαξιφισμοί» Μακρόν-Ερντογάν στο Παρίσι

«Διαξιφισμοί» Μακρόν-Ερντογάν στο Παρίσι
REUTERS/Ludovic Marin/Pool

«Πυρά» αντάλλαξαν ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Παρίσι, με αφορμή την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Ο Γάλλος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν αυτή τη στιγμή, με τον Τούρκο ομόλογό του να απαντά ότι η Άγκυρα «έχει κουραστεί».

 

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για τους καθηγητές και τους φοιτητές του πανεπιστημίου της Γαλατάσαραϊ αλλά και την τύχη των δημοσιογράφων που έχουν συλληφθεί στην Τουρκία.

«Οι δημοκρατίες πρέπει να πολεμούν την τρομοκρατία αλλά πρέπει, επίσης, να σέβονται και το κράτος δικαίου» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του.

Με τη σειρά του, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε ότι «η τρομοκρατία δεν δημιουργείται μόνη της» και πως «κηπουροί της είναι οι αρθρογράφοι και όσοι διαμορφώνουν την κοινή γνώμη».

«Αυτοί οι “κηπουροί” είναι αυτοί οι άνθρωποι που εκλαμβάνονται ως σκεπτόμενοι. "Ποτίζουν" μέσα από τις στήλες τους στις εφημερίδες» είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, και συμπλήρωσε: «Και μια μέρα, βλέπεις ότι αυτοί οι άνθρωποι εμφανίζονται ως τρομοκράτες μπροστά σου».

Ο Εμανουέλ Μακρόν, προειδοποίησε, επίσης, τον Τούρκο πρόεδρο ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία δεν επιτρέπουν την πρόοδο των συζητήσεων για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Θα ήταν υποκριτικό να ισχυριστούμε ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις» τόνισε ο κ. Μακρόν.

O Ερντογάν έσπευσε να απαντήσει ότι «η Τουρκία έχει κουραστεί» να περιμένει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν μπορούμε να εκλιπαρούμε συνεχώς για την είσοδό μας στην ΕΕ» είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Με διαμαρτυρίες «υποδέχτηκαν» τον Τούρκο πρόεδρο οι Γάλλοι

Με διαμαρτυρίες για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων αλλά και την ελευθερία του Τύπου «υποδέχτηκαν» στο Παρίσι τον Τούρκο πρόεδρο οι Γάλλοι.

Περί τους 30 ακτιβιστές της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα βρέθηκαν έξω από την τουρκική πρεσβεία, κρατώντας στα χέρια τους φωτογραφίες δημοσιογράφων που έχουν φυλακιστεί.

Λίγη ώρα αργότερα, διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους Κούρδοι, προσπάθησαν να προσεγγίσουν το Προεδρικό Μέγαρο αλλά η αστυνομία τους απώθησε.

Φραστικό επεισόδιο μεταξύ του Ερντογάν και δημοσιογράφου

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου σημειώθηκε και ένα φραστικό επεισόδιο, μεταξύ του Τούρκου προέδρου και Γάλλου δημοσιογράφου, ο οποίος τον ρώτησε για τις υποψίες ότι η Άγκυρα προμήθευσε όπλα το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος το 2014.

Ο δημοσιογράφος, που εργάζεται για την εκπομπή «Envoyé spécial» του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου France 2, ρώτησε τον πρόεδρο της Τουρκίας σχετικά με το περιστατικό του Ιανουαρίου του 2014, που αποκαλύφθηκε τον Μάιο του 2015, όταν εμποδίστηκε η διέλευση φορτηγών που ανήκαν στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (MIT) και υπήρχαν υποψίες ότι μετέφεραν όπλα για τους μαχητές του αυτοαπακολούμενου Ισλαμικού Κράτους.

Όταν αυτή η υπόθεση αποκαλύφθηκε στην Τουρκία, η Άγκυρα την είχε χαρακτηρίσει μηχανορραφία με την υπογραφή του Φετουλάχ Γκιουλέν, του πρώην ιεροκήρυκα που βρίσκεται αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

Στον Γκιουλέν και την οργάνωσή του FETO η Άγκυρα επιρρίπτει την ευθύνη για την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, μια κατηγορία που απορρίπτει κατηγορηματικά ο Γκιουλέν.

«Μιλάς (χρησιμοποιώντας) λόγια της FETO, όχι ως δημοσιογράφος» απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος, εμφανώς εκνευρισμένος, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του.

«Εκείνοι που είχαν κάνει αυτές τις επιχειρήσεις ήταν εισαγγελείς της FETO, τώρα βρίσκονται στη φυλακή» είπε ο Ερντογάν, και συμπλήρωσε: «Μου θέτεις αυτό το ερώτημα, όμως γιατί δεν ρωτάς τις ΗΠΑ που έστειλαν 4000 φορτηγά με όπλα στη Συρία; […] Είσαι δημοσιογράφος, όχι; Οφείλεις να ερευνήσεις κι αυτό επίσης».

Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν προχώρησε και σε μια προειδοποίηση: «Δεν έχετε μπροστά σας κάποιον που θα το καταπιεί αυτό εύκολα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ