ΚΟΣΜΟΣ

Λάθος συναγερμός για σεισμό «λαχτάρησε» την Ιαπωνία

Λάθος συναγερμός για σεισμό «λαχτάρησε» την Ιαπωνία
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/FRANCK ROBICHON

Πανικός επικράτησε για λίγη ώρα στην Ιαπωνία, όταν εκατομμύρια πολίτες έλαβαν προειδοποιητικό μήνυμα για σεισμό στα κινητά τους.

Ο συναγερμός, όμως, ήταν λανθασμένος και προκλήθηκε από πρόβλημα στο λογισμικό του συστήματος.

«Σεισμός ανοιχτά του Ιμπαράκι» έγραφε το μήνυμα, και συμπλήρωνε: «Προετοιμαστείτε για δυνατούς μετασεισμούς».

Για λίγη ώρα, τα δρομολόγια των τρένων σταμάτησαν και προκλήθηκαν προβλήματα στις μετακινήσεις. Παρά τη «λαχτάρα» που πήραν οι πολίτες, δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί ή άλλες ζημιές.

Αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το προειδοποιητικό μήνυμα, που είχε ως αποστολέα την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, προκλήθηκε επειδή το σύστημα «διάβασε» δύο μικρότερους σεισμούς ως έναν μεγαλύτερο.

Σε τηλεοπτικά πλάνα, ο πρωθυπουργός της χώρας Shinzo Abe εμφανίζεται να κοιτά το κινητό του τηλέφωνο ενώ ακούγονται συναγερμοί μέσα στο γραφείο του.

Το κρατικό δίκτυο NHK προέτρεψε τους πολίτες να προστατευτούν και να μην στέκονται κοντά σε ασταθή έπιπλα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας λάθος συναγερμός προκαλεί αναστάτωση στην Ιαπωνία. Τον Αύγουστο του 2016, ένα αντίστοιχο μήνυμα προειδοποιούσε για σεισμό 9,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος, όμως, δεν ήρθε ποτέ.

Η Ιαπωνία βρίσκεται σε μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του πλανήτη. Κατά μέσο όρο, οι σεισμογράφοι καταγράφουν κάποιο περιστατικό –μικρό ή μεγάλο- στη χώρα κάθε πέντε λεπτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ