ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Μαζί με τις βουλευτικές και οι περιφερειακές εκλογές σε Ρώμη και Μιλάνο

Ιταλία: Μαζί με τις βουλευτικές και οι περιφερειακές εκλογές σε Ρώμη και Μιλάνο
REUTERS/Remo Casilli/File Photo

Μαζί με τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου στην Ιταλία πρόκειται να διεξαχθούν και οι περιφερειακές εκλογές στις ευρύτερες περιοχές της Ρώμης και του Μιλάνου.

Η σχετική απόφαση ελήφθη την Παρασκευή από τους αρμόδιους περιφερειάρχες Νικόλα Τζαϊνγκαρέτι και Ρομπέρτο Μαρόνι σε συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση της Ρώμης. Κύριος στόχος είναι ο περιορισμός των δαπανών. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπενθυμίζουν ότι και το 2013 είχε ληφθεί ακριβώς η ίδια απόφαση.

Σε ό,τι αφορά τις πρώτες αυτές ημέρες της προεκλογικής περιόδου οι εξελίξεις αφορούν κυρίως τον χώρο της κεντροαριστεράς. Οι ριζοσπάστες της Έμα Μπονίνο θα καταφέρουν τελικά με το ψηφοδέλτιό τους «Περισσότερη Ευρώπη» να συγκεντρώσουν τις αναγκαίες υπογραφές για να μπορέσουν να πάρουν μέρος στις εκλογές.

Την ίδια ώρα όμως προέκυψε νέο πρόβλημα που αφορά έναν μικρό κεντρώο σχηματισμό με επικεφαλής την υπουργό υγείας Μπεατρίτσε Λορεντσίν. Ως σύμβολο είχε επιλέξει μια μαργαρίτα, η οποία όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, διότι ανήκε παλαιότερα σε μια άλλη κεντρώα πολιτική δύναμη, η οποία ονομαζόταν «Μαργαρίτα». Οι συνεργάτες της Λορετσίν προσπαθούν τώρα να βρουν μια λύση «της τελευταίας στιγμής».

Πρόκειται για απρόβλεπτα εμπόδια που δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στο «Δημοκρατικό Κόμμα» του Ματέο Ρέντσι, το οποίο στις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δεν ξεπερνά το 25% και προσπαθεί τις ημέρες αυτές να εξασφαλίσει όσες γίνεται περισσότερες συμμαχίες και με μικρές πολιτικές δυνάμεις όπως τους Πράσινους και με κεντρώα πρώην στελέχη της συμμαχίας της Ελιάς που είχε δημιουργήσει ο Ρομάνο Πρόντι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ