ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ξεκίνησαν οι διερευνητικές συνομιλίες για τον μεγάλο συνασπισμό

Γερμανία: Ξεκίνησαν οι διερευνητικές συνομιλίες για τον μεγάλο συνασπισμό
REUTERS/Hannibal Hanschke

Διαπραγματευτικός «πυρετός» επικρατεί σήμερα στη Γερμανία καθώς η καγκελάριος και πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Άνγκελα Μέρκελ, ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Μάρτιν Σουλτς και αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χορστ Ζεεχόφερ, κάθισαν στο τραπέζι των συνομιλιών, σε μία προσπάθεια να βρεθεί η «χρυσή τομή» για την σύσταση της επόμενης κυβέρνησης της χώρας, που έχει «βυθιστεί» σε μία πρωτοφανή κρίση μετά το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις για την κυβέρνηση Τζαμάικα.

Προσερχόμενη στη συνάντηση η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την αισιοδοξία της για τις διερευνητικές συνομιλίες. Ο Σουλτς με τη σειρά του δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα θέσει «κόκκινες γραμμές» στην αρχή της διαδικασίας, ενώ ο Ζεεχόφερ ανέφερε ότι προσέρχεται στη συνάντηση με πολύ καλή διάθεση, τονίζοντας ότι τα κόμματα θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι διερευνητικές συνομιλίες θα διαρκέσουν μέχρι την Πέμπτη προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει αρκετό κοινό έδαφος ώστε να προετοιμάσουν την επιστροφή του «μεγάλου συνασπισμού» που κυβέρνησε στη Γερμανία τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια και την Παρασκευή θα ενημερωθούν τα κόμματα για την έκβασή τους.

Ενδεικτικό του αυστηρού και «εντατικοποιημένου» χρονοδιαγράμματος που έχει σχεδιαστεί είναι ότι στις σημερινές συνομιλίες προβλέπεται μόλις ένα ημίωρο διάλειμμα για φαγητό, ενώ στις 17:30 έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνεδρίαση του κάθε κόμματος ξεχωριστά, προκειμένου περίπου μια ώρα αργότερα να συναντηθούν εκ νέου οι τρεις αρχηγοί για έναν πρώτο απολογισμό των συνομιλιών. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αμέσως μετά και, εάν κριθεί απαραίτητο, θα πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση των αρχηγών.

Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν σε δύο ομάδες. Η πρώτη θα συζητήσει θέματα οικονομίας, συγκοινωνιών, υποδομών, ενέργειας, περιβάλλοντος, αγοράς εργασίας, οικογένειας, μετανάστευσης, εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, ενώ η δεύτερη θα εστιάσει στα δημοσιονομικά, την φορολογική πολιτική, αλλά και στα ζητήματα παιδείας και έρευνας, θεσμών και εσωτερικών.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί στον ίδιο ρυθμό μέχρι την Πέμπτη. Την επομένη τα αποτελέσματα των διερευνητικών θα τεθούν υπ' όψιν των κομμάτων προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο, των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ήδη το SPD έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να θέσει το ζήτημα σε έκτακτο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιανουαρίου, στην Βόννη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ