ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Πρώτο βήμα για συμφωνία για τον «Μεγάλο Συνασπισμό»

Γερμανία: Πρώτο βήμα για συμφωνία για τον «Μεγάλο Συνασπισμό»
EPA/HERBY SACHS WDR / POOL

Το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας για τη δημιουργία «Μεγάλου Συνασπισμού» που θα βγάλει τη Γερμανία από το πολιτικό αδιέξοδο φαίνεται πως συμφώνησαν οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Χριστιανοκοινωνιστές σύμμαχοί τους και οι Σοσιαλδημοκράτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters οι αντιπροσωπείες του CDU, του CSU και του SPD συμφώνησαν στην αύξηση του εισοδηματικού ορίου για υπαγωγή στο ανώτατο φορολογικό κλιμάκιο, κατά την πρώτη ημέρα των διερευνητικών συνομιλιών για την συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.

Στο ανώτατο κλιμάκιο εντάσσονται οι φορολογούμενοι με εισόδημα μεγαλύτερο των 53.700 ευρώ, ενώ με την αλλαγή που συμφωνήθηκε το όριο θα ανέβει στις 60.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τη μεσαία τάξη ήταν μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Άγκελα Μέρκελ, και η συναίνεση των Σοσιαλδημοκρατών στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την επίτευξη του στόχου, που είναι η συμφωνία για τον Μεγάλο Συνασπισμό, που αποτελεί και την τελευταία ευκαιρία για την επικεφαλής του CDU να διατηρήσει την καγκελαρία για τέταρτη συνεχόμενη θητεία.

Ο συμβιβασμός στα φορολογικά είναι ένα μικρό βήμα προόδου σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που καλούνται να λύσουν οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που ξεκίνησαν από την Κυριακή εντατικές διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Κάποια από αυτά είναι το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, η οικονομία, αλλά και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα το τελευταίο τίθεται επί τάπητος στις συνομιλίες της Δευτέρας με τον υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να σημειώνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να τεθεί ως κεντρικό σημείο μιας ενδεχόμενης κυβερνητικής συνεργασίας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και έκανε λόγο για «λάθος» του «μεγάλου» συνασπισμού που συγκροτήθηκε το 2013 να εστιάσει περισσότερο στην εσωτερική πολιτική και πολύ λίγο στην Ευρώπη. Είναι καιρός, είπε ο κ. Γκάμπριελ στο ARD, η Γερμανία να δώσει μια απάντηση στον Εμανουέλ Μακρόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ