ΚΟΣΜΟΣ

Πάπας Φραγκίσκος: Ευχαρίστησε Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία για τη συμβολή τους στο προσφυγικό

Πάπας Φραγκίσκος: Ευχαρίστησε Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία για τη συμβολή τους στο προσφυγικό
REUTERS/Tony Gentile

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ομιλίας του στους πρέσβεις των ξένων χωρών κάθε αρχή νέου έτους, ο πάπας Φραγκίσκος ευχαρίστησε σήμερα την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Γερμανία για τις προσπάθειές τους στο προσφυγικό - μεταναστευτικό και κάλεσε τους Ευρωπαίους να εντάξουν στις κοινωνίες τους πρόσφυγες μαζί με τη θρησκευτική ταυτότητά τους.

«Θέλω να εκφράσω ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη προς την Ιταλία, η οποία αυτά τα χρόνια έδειξε πως έχει μία γενναιόδωρη και ανοικτή καρδιά και μπόρεσε να προσφέρει και θετικά παραδείγματα κοινωνικής ένταξης» ανέφερε ο ποντίφικας, προσθέτοντας πως εκτιμά «τις προσπάθειες που κατέβαλαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως η Ελλάδα και η Γερμανία».

Η Ευρώπη να ανακαλύψει εκ νέου τη δική της πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά

Η άφιξη μεταναστών πρέπει να ωθήσει την Ευρώπη «να ανακαλύψει εκ νέου τη δική της πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά, ούτως ώστε, συνειδητοποιώντας ξανά τις αξίες της πάνω στις οποίες οικοδομηθηκε, να μπορέσει ταυτόχρονα να διατηρήσει ζωντανή την παράδοσή της και να συνεχίσει να είναι ένας τόπος υποδοχής, ειρήνης και ανάπτυξης», ευχήθηκε ο αργεντινός πάπας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η οικοδόμηση κοινωνιών που να περιλαμβάνουν όλους απαιτεί ως προϋπόθεση μια συνολική κατανόηση του ανθρώπινου προσώπου, το οποίο μπορεί να αισθανθεί αληθινά ευπρόσδεκτο όταν αναγνωρίζεται και γίνεται αποδεκτό σε όλες τις διαστάσεις που αποτελούν την ταυτότητά του, περιλαμβανομένης της θρησκευτικής».

Ο ποντίφικας υπενθύμισε εν παρόδω ότι η Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περιλαμβάνει «το δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας, που περιλαμβάνει το δικαίωμα στην ελευθερία να αλλάξεις θρησκεία».

«Ξέρουμε δυστυχώς πόσο συχνά παραβιάζεται το δικαίωμα στην ελευθερία της θρησκείας και η θρησκεία γίνεται συχνά είτε η ευκαιρία για να δικαιολογηθούν ιδεολογικά νέες μορφές εξτρεμισμού είτε ένα πρόσχημα για κοινωνικό αποκλεισμό, ακόμη και για μορφές διώξεων πιστών», επισήμανε.

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι υπερήφανη γι' αυτή την κληρονομιά, που είναι θεμελιωμένη πάνω σε ορισμένες αρχές και πάνω σ' ένα όραμα για τον άνθρωπο που έχει τις βάσεις του στη χιλιετή ιστορία της, εμπνευσμένη από τη χριστιανική αντίληψη για το ανθρώπινο πρόσωπο», επέμεινε ο Φραγκίσκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ