ΚΟΣΜΟΣ

Άγκυρα: Περιμένουμε την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών το συντομότερο δυνατό

Άγκυρα: Περιμένουμε την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών το συντομότερο δυνατό
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Νέες πιέσεις από πλευράς Άγκυρας για την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης να δηλώνει σήμερα ότι η χώρα αναμένει την έκδοσή τους «το συντομότερο δυνατό».

Ο Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ότι «η Τουρκία αναμένει την έκδοση των οκτώ πρώην στρατιωτικών από την Ελλάδα, το συντομότερο δυνατό».

«Ελπίζουμε ότι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, κατά την επί της ουσίας συζήτηση, θα ακυρώσει την απόφαση της επιτροπής ασύλου, και αυτοί οι πραξικοπηματίες θα επιστραφούν (εκδοθούν) στην Τουρκία. Η έκδοσή τους θα βοηθήσει στην βελτίωση των καλών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας» είπε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, που παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πάγωμα της χορήγησης ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό.

Η Άγκυρα εμφανίζεται ανυποχώρητη στο αίτημά της, παρά την απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία έχει απαγορευτεί η έκδοση των οκτώ αξιωματικών λόγω φόβων ότι δεν θα λάβουν δίκαιη δίκη.

Ο Μπεκίρ Μποζντάγ προχώρησε στη δήλωση αυτή μετά από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε και η επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία.

Για την επίσκεψη Τσίπρα σε Κάλυμνο και Φαρμακονήσι

Ο Μποζντάγ, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε Κάλυμνο και Φαρμακονήσι, όπου παρέστη στον καθαγιασμό των υδάτων και τις επικρίσεις που δέχθηκε η τουρκική κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση γιατί επέτρεψε να γίνει αυτό, δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο χώρες γειτονικές που έχουν σύνορα σε στεριά και θάλασσα.

Και στις δύο χώρες, συνέχισε, «...υπάρχουν κύκλοι που επιθυμούν πολιτικά οφέλη, από τα θέματα, που δεν έχουν επιλυθεί μεταξύ των δύο χωρών. Όπως έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Ελλάδα, παράλληλα στο Αιγαίο και σε άλλα θέματα υπάρχουν και σοβαρά προβλήματα που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί. Στην Τουρκία εμείς ως κυβέρνηση πιστεύουμε ότι μια δίκαια βιώσιμη και ειρηνική λύση των προβλημάτων αυτών μπορεί να γίνει με το διάλογο και τονίζουμε πάντα ότι αυτά τα θέματα πρέπει να λυθούν με διάλογο. Εργαζόμαστε για αυτό το σκοπό. Στην περίοδο των κυβερνήσεών μας για το θέμα των συνόρων Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος δεν έχει γίνει καμία μεταβολή, στην πράξη ή στο νομικό πλαίσιο και δεν μπορεί να γίνει και στο εξής. Αλλά και δεν θα επιτρέπαμε να γίνει. Δεν θα μπορούσε να είναι αποδεκτό. Κανένας δεν πρέπει να έχει τέτοιες σκέψεις. Διότι τέτοιες σκέψεις θα φέρουν σε δύσκολη θέση και αυτούς που τις κάνουν. Η Τουρκία σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη. Επί της ηγεσίας του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης βλέπουμε την υλοποίηση αυτής της ξεκάθαρης στάσης. Δεν υπάρχει επουδενί καμία μεταβολή και δεν θα υπάρξει και στο μέλλον. Στην Τουρκία, κάποια κόμματα και ειδικότερα το Ρεπουμπλικανικό έχει καταστήσει εδώ και καιρό το θέμα αυτό γύρω από τα νησιά, θέμα για εσωτερική κατανάλωση. Και στην Ελλάδα κάποιοι πολιτικοί που το κάνουν θέμα εσωτερικής κατανάλωσης, εγώ από εδώ λέω σε όσους και στην Τουρκία αλλά και στην Ελλάδα το κάνουν θέμα εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης. Τους λέω ότι αυτό είναι ένα θέμα πάνω από την πολιτική και έτσι πρέπει να το αξιολογούν. Δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να είναι αντικείμενο εσωτερικής κατανάλωσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ