ΚΟΣΜΟΣ

«Άνεμος» αισιοδοξίας στη Γερμανία για τον σχηματισμό κυβέρνησης

«Άνεμος» αισιοδοξίας στη Γερμανία για τον σχηματισμό κυβέρνησης
REUTERS/Hannibal Hanschke

Τα πρώτα επιφυλακτικά… χαμόγελα έκαναν την εμφάνισή τους στη Γερμανία μετά από τις νέες διαβουλεύσεις των χριστιανικών κομμάτων (CDU, CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών, με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η Deutsche Welle αναφέρει ότι οι δηλώσεις των μελών της εκάστοτε αντιπροσωπείας δείχνουν ότι οι συζητήσεις προχωρούν θετικά ενώ ορισμένοι χαρακτήρισαν τις συνομιλίες «εποικοδομητικές».

H Julia Kloeckner, ανώτατο μέλος του CDU, δήλωσε σήμερα ότι την Κυριακή οι συζητήσεις πήγαν πολύ καλά ενώ παράλληλα τόνισε ότι το κόμμα της «αντιλαμβάνεται τους οικονομικούς περιορισμούς αλλά είναι αισιόδοξο». Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς, υποσχέθηκε να μεταφέρει στο κόμμα του οποιαδήποτε συμφωνία με τα χριστιανικά κόμματα.

Την ίδια ώρα, το γερμανικό δίκτυο τονίζει ότι η αντιπρόεδρος του SPD, Μανουέλα Σβέσιγκ, ζητήσε απ' όλες τις πλευρές να επιδείξουν διάθεση για συμβιβασμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters οι αντιπροσωπείες του CDU, του CSU και του SPD συμφώνησαν στην αύξηση του εισοδηματικού ορίου για υπαγωγή στο ανώτατο φορολογικό κλιμάκιο, κατά την πρώτη ημέρα των διερευνητικών συνομιλιών για την συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.

Στο ανώτατο κλιμάκιο εντάσσονται οι φορολογούμενοι με εισόδημα μεγαλύτερο των 53.700 ευρώ, ενώ με την αλλαγή που συμφωνήθηκε το όριο θα ανέβει στις 60.000 ευρώ.

Συμφωνία για τη μείωση του κόστους ενέργειας

Το Reuters μεταδίδει επίσης ότι τα δύο κόμματα συμφώνησαν σήμερα στη μείωση της φορολογίας του ηλεκτρικού ρεύματος, με στόχο να μειωθεί το κόστος ενέργειας.

Το πρακτορείο, το οποίο επικαλείται σχετικό έγγραφο, αναφέρει ότι οι διαπραγματευτές της Άνγκελα Μέρκελ και του Μάρτιν Σουλτς έχουν ήδη καταλήξει σε σχετική συμφωνία.

Τα πολιτικά κόμματα έχουν, επίσης, συμφωνήσει να προσφέρουν 4 επιπλέον gigawatt ηλιακής ενέργειας, όπως φαίνεται από το σχετικό έγγραφο.

Παρόλα αυτά, η εν λόγω συμφωνία, που φέρει την «υπογραφή» ειδικών στο χώρο της ενέργειας, πρέπει να λάβει το «πράσινο φως» από τους ηγέτες των κομμάτων.

Στην «καρδιά» των συζητήσεων και η Ευρώπη

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται και η Ε.Ε., με τους εκπροσώπους των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών να θέτουν σήμερα επί τάπητος τα οράματα των αρχηγών τους για το μέλλον της Ένωσης.

Για τον πρόεδρο του SPD και πρώην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, η Γερμανία θα πρέπει να γίνει και πάλι μια κινητήρια δύναμη. «Η Ευρώπη θα είναι ένα από τα κομβικά θέματα για αυτούς που θέλουν να σχηματίσουν την επόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση» είπε ο Μάρτιν Σουλτς. Μάλιστα, στο τελευταίο κομματικό συνέδριο του SPD ο κ. Σουλτς είχε μιλήσει για τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα για σχηματισμό τους μέχρι το 2025.

Τα χριστιανικά κόμματα είναι, όμως, πιο επιφυλακτικά, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην καθιέρωση ενός κοινού προϋπολογισμού της ευρωζώνης.

Τόσο στο CDU και στο CSU επικρατεί ο φόβος ότι κατά αυτόν τον τρόπο τα χρέη των κρατών-μελών θα μετατραπούν σε χρέη της ευρωζώνης. Η ίδια η Άγνκελα Μέρκελ, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, δεν ασπάζεται όλες τις απόψεις του SPD για την μετεξέλιξη της Ε.Ε., αλλά συμφωνεί απόλυτα να γίνει η Ευρώπη κεντρικό θέμα των διαπραγματεύσεων.

Η πρώτη προσπάθεια της Μέρκελ να σχηματίσει κυβέρνηση στη Γερμανία απέτυχε τον Νοέμβριο αλλά πλέον η καγκελάριος εμφανίζεται αισιόδοξη ότι οι συζητήσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες θα έχουν αίσιο τέλος. Όπως είναι άλλωστε και λογικό, η Ευρώπη παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πρόοδο στις συζητήσεις αυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ