ΚΟΣΜΟΣ

Απόπειρα αυτοκτονίας Σύρου πρόσφυγα έξω από τα Ηνωμένα Έθνη στον Λίβανο

Απόπειρα αυτοκτονίας Σύρου πρόσφυγα έξω από τα Ηνωμένα Έθνη στον Λίβανο
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/MATT CAMPBELL

Ένας Σύρος πρόσφυγας, που ζει στο Λίβανο με την πενταμελή οικογένειά του, αποπειράθηκε να αυτοπυρποληθεί έξω από τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών, καθώς η οικογένειά του έχει στερηθεί τους τελευταίους μήνες της βοήθειας του ΟΗΕ.

Ο 43χρονος Ριάντ Χαλάφ Ζιμπού, πατέρας τεσσάρων παιδιών, έχυσε πάνω του βενζίνη και έβαλε φωτιά στον εαυτό του, στην βόρεια πόλη Τρίπολη, ανέφερε το λιβανέζικο κρατικό πρακτορείο ANI.

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι έχει υποστεί «εγκαύματα τρίτου βαθμού» και το «35% του σώματός του έχει καεί» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκάμπριελ αλ Σάμπα, προσθέτοντας πως θα χρειαστεί «τουλάχιστον δύο μήνες θεραπείας».

Περισσότεροι από τους μισούς Σύρους πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί στον Λίβανο ζουν σε συνθήκες «ακραίας φτώχειας», σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, σε άτυπους καταυλισμούς ή σε ερειπωμένα κτίρια.

«Δεν έχουμε χρήματα να φάμε, έχουμε συσσωρευμένα χρέη και ο σύζυγός μου είναι άνεργος, περνά τον περισσότερο χρόνο του ψάχνοντας μεροκάματο για να θρέψει την οικογένεια», είπε η σύζυγός του Νάντια Ζιμπού, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το AFP.

«Εξαρτόμαστε από τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, αλλά πριν τέσσερις μήνες τη διέκοψαν και δεν υπάρχει κανένας να μας στηρίξει», τόνισε.

Πριν τέσσερα χρόνια η οικογένεια Ζιμπού έφυγε από το Χαλέπι και εγκαταστάθηκε στο Λίβανο.

Ο ΟΗΕ σταμάτησε πριν μερικούς μήνες τη διανομή οικονομικής και επισιτιστικής βοήθειας στις οικογένειες των Σύρων προσφύγων για να διαθέσει αυτά τα κονδύλια σε φτωχότερα νοικοκυριά.

«Στις 5 Ιανουαρίου, δεν άντεξε να βλέπει άλλους Σύρους πρόσφυγες να λαμβάνουν επισιτιστική βοήθεια και φώναξε ‘γιατί ο καθένας παίρνει βοήθεια και όχι η οικογένειά μου», είπε η Ζιμπού για το σύζυγό της.

Στα τέλη Νοεμβρίου η Ύπατη Αρµοστεία των Ηνωµένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) είχε καταγράψει 997.905 Σύρους πρόσφυγες στο Λίβανο, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών, οι συνθήκες φτώχειας έχουν οξυνθεί ανάμεσα στους πρόσφυγες, σύμφωνα με την UNHCR, με το 58% των νοικοκυριών να ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, δηλαδή με λιγότερο από 2,87 δολάρια (2, 39 ευρώ) ανά άτομο, την ημέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ