ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία ξεκινά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και ρυθμίζει το μεταναστευτικό

Η Τουρκία ξεκινά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και ρυθμίζει το μεταναστευτικό
REUTERS/Yves Herman

Ευγνωμοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου για την επανέναρξη των διαδικασιών ενσωμάτωσης της χώρας του στην ΕΕ.

Αυτό υπογράμμισε, φθάνοντας στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το Μεταναστευτικό, σύμφωνα με το Reuters.

Η Τουρκία θα βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ, αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας. Ειδικότερα η Τουρκία θα λάβει 3 δις ευρώ ως αρχική βοήθεια προκειμένου να διαχειριστεί το θέμα των προσφύγων στο έδαφός της. Ενώ η ΕΕ θα ανοίξει επίσης τον Δεκέμβριο το επόμενο κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και θα ετοιμάσει και άλλα κεφάλαια για συζήτηση τους πρώτους τρεις μήνες του επόμενου έτους.

Κατά την έλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι η ανάσχεση των προσφυγικών ροών πρέπει να γίνεται στο έδαφος της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός προσήλθε στην Ε. Ε υπογραμμίζοντας ότι το προσφυγικό είναι πρόβλημα κοινό όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά την συνοχή και την προοπτική της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έκανε λόγο για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Συνθήκης του Σένγκεν αν η Ευρώπη δεν προστατεύσει τα σύνορά της. Κατά την έλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο κ.Τουσκ τόνισε πως έγινε εντατική εργασία με την τουρκική πλευρά για την επίτευξη μιας συμφωνίας, που θα αποτελέσει λύση για το προσφυγικό. Ο ίδιος δήλωσε πως θα συζητηθεί ακόμη η εμβάθυνση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, ιδιαίτερα στα θέματα της Συρίας, της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και, τέλος, στο Κυπριακό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ