ΚΟΣΜΟΣ

Γιούνκερ: Η Βουλγαρία συγκλίνει με την ευρωζώνη, αλλά αυτό δεν είναι ακόμα αρκετό

Γιούνκερ: Η Βουλγαρία συγκλίνει με την ευρωζώνη, αλλά αυτό δεν είναι ακόμα αρκετό
REUTERS/Stefan Wermuth

Η Βουλγαρία, που θέλει να υιοθετήσει το ευρώ, έχει σημειώσει πραγματική πρόοδο στο να φέρει την οικονομία της κοντά σε αυτές των χωρών της ευρωζώνης, αλλά έχει ακόμα δουλειά να κάνει, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Μιλώντας σε εκδήλωση για την έναρξη της εξάμηνης προεδρίας της Βουλγαρίας στην ΕΕ, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επαίνεσε τα ισχυρά δημόσια οικονομικά της Βουλγαρίας και δήλωσε ότι όλες οι χώρες που πληρούν τα κριτήρια θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να υιοθετούν το ευρώ.

«Δεν είπα ότι η Βουλγαρία αυτομάτως θα είναι το επόμενο μέλος της ευρωζώνης, αλλά κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση… διότι η ανεργία μειώνεται, η δημοσιονομική κατάσταση είναι ισχυρή, άρα σε ό,τι αφορά την πραγματική σύγκλιση, η Βουλγαρία έχει σημειώσει πρόοδο», δήλωσε ο Γιούνκερ.

«Δεν είναι ακόμα αρκετό και οι Βούλγαροι φίλοι μας το γνωρίζουν αυτό, αλλά σε ό,τι αφορά την πραγματική σύγκλιση έχει υπάρξει πραγματική πρόοδος», δήλωσε.

Βούλγαροι αξιωματούχοι δήλωσαν χθες ότι θέλουν να καταθέσουν επίσημη αίτηση στα μέσα της χρονιάς για ένταξη στον ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών, γνωστό ως ERM-2 – που αποτελεί ‘προθάλαμο’ για την υιοθέτηση του ευρώ.

«Είμαι σίγουρος ότι η Βουλγαρία θα ενταχθεί, ή θα πρέπει να ενταχθεί, στο ERM-2, το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Γιούνκερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ