ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Κέρδισαν την πρώτη μάχη οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ 1955-59

Κύπρος: Κέρδισαν την πρώτη μάχη οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ 1955-59
EUROKINISSI

Κέρδισαν την πρώτη μάχη σε δικαστήριο της Βρετανίας οι 35 αγωνιστές του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, οι οποίοι διεκδικούν αποζημιώσεις για τα βασανιστήρια, που σύμφωνα με την αγωγή τους υπέστηκαν στη διάρκεια του αντιαποικιακού αγώνα κατά της Βρετανίας.

Όπως γράφει η αγγλόφωνη κυπριακή εφημερίδα “Cyprus Mail”, βρετανικό δικαστήριο απέρριψε αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης να εξετασθεί η υπόθεση λαμβάνοντας υπόψη της και το κυπριακό δίκαιο και αποφάσισε η εξέταση της υπόθεσης να γίνει αποκλειστικά με βάση το αγγλικό δίκαιο.

Οι βετεράνοι αγωνιστές χαρακτήρισαν την απόφαση ως «νίκη στην πρώτη τους μάχη στην υπόθεση, η οποία αναμένεται να είναι μεγάλη σε διάρκεια». Είχε προηγηθεί η αγωγή ηλικιωμένων Κενυατών, οι οποίοι διεκδίκησαν αποζημιώσεις από το Λονδίνο για βασανιστήρια, που υπέστησαν στη διάρκεια της εξέγερσης των Μάου - Μάου τη δεκαετία του 50.

Η βρετανική κυβέρνηση κατέβαλε αποζημιώσεις περίπου 20 εκατ. λιρών σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους ενάγοντες το 2013, δημιουργώντας το νομικό προηγούμενο, το οποίο θέλουν να αξιοποιήσουν οι βετεράνοι της ΕΟΚΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ