ΚΟΣΜΟΣ

Ο βασιλιάς Χουσεΐν της Ιορδανίας είχε παιδί εκτός γάμου σύμφωνα με έγγραφο της CIA

Ο βασιλιάς Χουσεΐν της Ιορδανίας είχε παιδί εκτός γάμου σύμφωνα με έγγραφο της CIA
EPA/Michel GANGNE

Ένα έγγραφο της CIA αποκαλύπτει μετά από εξήντα χρόνια ότι ο βασιλιάς Χουσεΐν της Ιορδανίας είχε ένα παιδί από μια αμερικανό-εβραϊα ηθοποιό, αποτέλεσμα μιας επταετούς σχέσης. Το έγγραφο, το οποίο δημοσιοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες, φωτίζει επίσης τον ρόλο που είχαν οι μυστικές υπηρεσίες στο ταξίδι του στις ΗΠΑ το 1959.

Ο βασιλιάς ηλικίας τότε 24 ετών είχε δείξει «πολύ πρόθυμος για μια γυναικεία συντροφιά» στο Λος Άντζελες και η CIA κλήθηκε να κανονίσει μια συνάντηση, αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιταλική εφημερίδα La Stampa. Η επιλογή έπεσε στην Harriet Shapiro, όπως ήταν το κανονικό όνομα της Σουζάν Κάμποτ, μια αποτυχημένη ηθοποιός που είχε εμφανιστεί σε κάποιες ταινίες. Η συνάντηση πήγε τόσο καλά ώστε η CIA οργάνωσε μια άλλη στη Νέα Υόρκη. Οι οδηγίες προς την ηθοποιό από τον υπεύθυνο της υπόθεσης ήταν σαφείς: «Θέλουμε να πάτε για ύπνο».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η σχέση τους θα διαρκέσει επτά χρόνια. Το 1961 γεννήθηκε ο γιος τους Tίμοθι, που υιοθετήθηκε αργότερα από το δεύτερο σύζυγο της Σούζαν, Michael Roman. Ο Τιμόθι εμφανίζει μια μορφή νανισμού, αλλά μια ορμονική θεραπεία του επιτρέπει να φτάσει σε κανονικό ύψος. Ωστόσο, οι σχέσεις με τους γονείς είναι κακές, με την Σούζαν να πάσχει από κατάθλιψη. Είναι το 1986. Επίσης, αποδεικνύεται ότι η Σούζαν λάμβανε μέχρι 1.500 δολάρια τον μήνα από τον προσωπικό ταμία του βασιλιά Χουσεΐν, για την υποστήριξη του παιδιού.

Το 1986 ο Τίμοθι ενεπλάκη σε φιλονικία μέσα σε ένα μπαρ και σκότωσε κάποιον θαμώνα, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε πεντέμισι χρόνια στη φυλακή. Πέθανε το 2003 και οι στάχτες του διασκορπίστηκαν στη θάλασσα. Ο βασιλιάς Χουσεΐν ξαναπαντρεύτηκε τρεις φορές και βασίλεψε στην Ιορδανία μέχρι το 1999, ως ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Στην επίσημη βιογραφία του δεν υπάρχει καμία αναφορά στη Σούζαν ή στο γιό του Τίμοθι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ