ΚΟΣΜΟΣ

Αμπάς: Η ειρηνευτική πρόταση του Τραμπ είναι το «χαστούκι του αιώνα»

Αμπάς: Η ειρηνευτική πρόταση του Τραμπ είναι το «χαστούκι του αιώνα»
REUTERS/Mohamad Torokman

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε σήμερα την ειρηνευτική πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ «χαστούκι του αιώνα».

«Λέμε στον Τραμπ ότι δεν θα αποδεχθούμε το σχέδιό του, το ζήτημα του αιώνα μετατράπηκε σε χαστούκι του αιώνα», δήλωσε ο Μαχμούντ Αμπάς κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, η οποία θα εξετάσει την παλαιστινιακή απάντηση στην αναγνώριση από τον Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Ο Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ «έβαλε τέλος» στις συμφωνίες του Όσλο του 1993 για την παλαιστινιακή αυτονομία.

«Λέω ότι δεν υπάρχει πλέον Όσλο. Το Ισραήλ έβαλε τέλος στο Όσλο», είπε προσθέτοντας ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης που θα διαρκέσει δύο ημέρες.

Στις 13 Σεπτεμβρίου 1993, έπειτα από έξι μήνες μυστικών διαπραγματεύσεων στο Όσλο, το Ισραήλ και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης αναγνωρίσθηκαν αμοιβαία και υπέγραψαν στην Ουάσινγκτον, παρουσία του τότε Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον μία «Διακήρυξη Αρχών» για την μεταβατική για περίοδο πέντε ετών παλαιστινιακή αυτονομία.

Ο Μαχμούντ Αμπάς έχει δηλώσει ήδη ότι οι Αμερικανοί δεν είναι πλέον σε θέση να διαδραματίσουν ρόλο μεσολαβητή στην ειρηνευτική διαδικασία μετά τη δήλωση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ.

Επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής από το 2005, ο Μαχμούντ Αμπάς, 82 ετών, έχει ανακοινώσει ότι δεν θα δεχθεί τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, η επίσκεψη του οποίου είχε αρχικά προγραμματισθεί για τα μέσα Δεκεμβρίου και μετατοπίσθηκε για τις 22 Ιανουαρίου.

Εχει επίσης δηλώσει ότι δεν θα αποδεχθεί «κανένα ειρηνευτικό σχέδιο» που θα προέρχεται από την Ουάσινγκτον. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκλείσθηκαν μόνες τους», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ