ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν θα γυρίσουμε ποτέ πίσω»: Στη δημοσιότητα βίντεο με τα κορίτσια που έχει απαγάγει η Μπόκο Χαράμ

«Δεν θα γυρίσουμε ποτέ πίσω»: Στη δημοσιότητα βίντεο με τα κορίτσια που έχει απαγάγει η Μπόκο Χαράμ
EPA/UNICEF / MARK NAFTALIN/φωτογραφία αρχείου

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την απαγωγή εκατοντάδων κοριτσιών από την πόλη Τσιμπόκ στην βορειοανατολική Νιγηρία από την Μπόκο Χαράμ, κάποια από τα θύματα της ισλαμιστικής οργάνωσης εμφανίζονται σε ένα βίντεο, δηλώνοντας πως δεν θα γυρίσουν ποτέ πίσω στις οικογένειές τους.

«Είμαστε τα κορίτσια του Τσιμπόκ. Είμαστε εκείνες που ζητάτε κλαίγοντας να γυρίσουμε πίσω. Αλλά με τη χάρη του Αλλάχ, δεν θα επιστρέψουμε ποτέ», λέει ένα από τα περίπου 15 κορίτσια που εμφανίζονται στο βίντεο, τα περισσότερα έχοντας καλυμμένο σχεδόν όλο το πρόσωπό τους, ενώ άλλα κρατούν στην αγκαλιά τους μωρά.

Το βίντεο διάρκειας 21 λεπτών έδωσε στη δημοσιότητα μέσω της ιστοσελίδας Sahara Reporters η οργάνωση Μπόκο Χαράμ, υποστηρίζοντας πως τα κορίτσια που εμφανίζονται σε αυτό είναι κάποια από αυτά που είχαν απαχθεί το 2014, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή αν πρόκειται πράγματι για κορίτσια από το Τσιμπόκ.

Στο ίδιο βίντεο εμφανίζεται και ο ηγέτης μιας εκ των παρατάξεων της οργάνωσης, ο Αμπουμπακάρ Σεκάου.

Η Μπόκο Χαράμ απήγαγε περίπου 270 κορίτσια από το σχολείο τους, στην πόλη Τσιμπόκ, το 2014. Περίπου 60 από αυτά κατάφεραν να διαφύγουν λίγο αργότερα, κάποια άλλα έχουν αφεθεί ελεύθερα έπειτα από διαμεσολάβηση, όμως εκτιμάται ότι περίπου 100 παραμένουν ακόμη αιχμάλωτα στα χέρια των μελών της οργάνωσης.

179442951


Κάποια από τα 82 κορίτσια που απελευθερώθηκαν/ Πηγή:EPA/STR

24 κορίτσια είχαν αφεθεί ελεύθερα ή εντοπίστηκαν τυχαία το 2016, ενώ πέρυσι τον Μάιο, η ισλαμιστική οργάνωση προχώρησε στην ανταλλαγή 82 κοριτσιών έναντι χρηματικού ποσού, ενώ ως αντάλλαγμα εξασφάλισε και την αποφυλάκιση κάποιων εκ των ανωτέρων στελεχών της.

Η Μπόκο Χαράμ έχει σκοτώσει πάνω από 20.000 ανθρώπους και έχει αναγκάσει άλλα δύο εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε μια εξέγερση που ξεκίνησε το 2009 με σκοπό τη δημιουργία ενός ισλαμικού χαλιφάτου. Οι μαχητές έχουν απαγάγει χιλιάδες ενήλικες και παιδιά σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οργανώσεις αρωγής, εκτιμώντας πως πολλές από τις περιπτώσεις αυτές δεν έχουν λάβει τη δέουσα προσοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ