ΚΟΣΜΟΣ

Σφοδρή επίθεση Λαβρόφ κατά των ΗΠΑ: Αρνούνται την πραγματικότητα

Σφοδρή επίθεση Λαβρόφ κατά των ΗΠΑ: Αρνούνται την πραγματικότητα
REUTERS/Sergei Karpukhin

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επιτέθηκε με σφοδρότητα τη Δευτέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες καταγγέλλοντας την αμερικανική θέση στα μεγάλα διεθνή ζητήματα -Ιράν, Συρία, Βόρεια Κορέα- και κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι αρνείται «την πραγματικότητα ενός πολυπολικού κόσμου».

Στη διάρκεια της συνέντευξης-απολογισμού για το 2017 που έδωσε, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας χρησιμοποίησε όλες σχεδόν τις απαντήσεις του για να επικρίνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις οποίες οι σχέσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο σχεδόν έναν χρόνο μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Δυστυχώς οι Αμερικανοί συνάδελφοί μας και οι σύμμαχοί τους συνεχίζουν να θέλουν να επιβάλλουν τις απόψεις τους βασιζόμενοι αποκλειστικά στην επιβολή και τα τελεσίγραφα. Δεν θέλουν να ακούν τις απόψεις άλλων κέντρων της παγκόσμιας πολιτικής», δήλωσε ο Λαβρόφ προσθέτοντας ότι «δεν θέλουν ούτε καν να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα ενός πολυπολικού κόσμου».

«Χρησιμοποιούν πολυάριθμες μεθόδους, από την ανάπτυξη ενός παγκόσμιου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας μέχρι τις μονομερείς κυρώσεις, την επιβολή της νομοθεσίας τους πέραν της επικράτειάς τους και την απειλή να επιλύσουν κάθε διεθνές πρόβλημα αποκλειστικά σύμφωνα με το δικό τους σενάριο», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας πρόσθεσε πως το 2017 ήταν μια «περίπλοκη» χρονιά και αναφέρθηκε «στις πολυάριθμες εστίες εντάσεων σε διάφορες περιφέρειες του κόσμου» ενώ διευκρίνισε ότι «οι απειλές της Ουάσινγκτον επιδείνωσαν σοβαρά την κατάσταση», επικαλούμενος την κρίση στην κορεατική χερσόνησο.

Ο Ρώσος υπουργός επέκρινε επίσης το αμερικανικό πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας στην Ασία, που πρόκειται να επεκταθεί στην Ιαπωνία, και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι συνεχίζει να εργάζεται για μια αλλαγή καθεστώτος στη Συρία.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε επίσης δια μακρών στο Ιράν, εκφράζοντας την ανησυχία του μετά το τελεσίγραφο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με στόχο να επιτύχει μια σκλήρυνση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Οι τελευταίες δηλώσεις (του Αμερικανού προέδρου) δεν προκαλούν αισιοδοξία και δεν ενισχύουν τη σταθερότητα» της συμφωνίας, δήλωσε διαβεβαιώνοντας πως η Μόσχα θα συνεχίσει «να εξασφαλίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχονται την πραγματικότητα και η πραγματικότητα είναι ότι το Ιράν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του».

Ο Λαβρόφ επισήμανε επίσης ότι οι σχέσεις με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ είναι πιο περίπλοκες απ' ό,τι ήταν με την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα. «Οι πράξεις της σημερινής κυβέρνησης είναι δυστυχώς στη γραμμή της κυβέρνησης Ομπάμα, παρά τη γραμμή που είχε ο πρόεδρος Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Σε ορισμένους τομείς, ασκεί μάλιστα περισσότερες πιέσεις», δήλωσε.

Ερωτηθείς από το CNNi αν η Μόσχα μετανιώνει ενδεχομένως για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο Σεργκέι Λαβρόφ γέλασε πριν απαντήσει πως «το να μετανιώνεις, δεν είναι κάτι που κάνουν οι διπλωμάτες».

«Εργαζόμαστε με τα γεγονότα και τα γεγονότα που βλέπουμε σήμερα. Γι' αυτό κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα της Ρωσίας μέσα στις σημερινές συνθήκες», διαβεβαίωσε.

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «φοβούνται» έναν ανταγωνισμό με ισότιμα όπλα σε πολλούς τομείς, ιδιαίτερα στην ενέργεια και την προμήθεια της Ευρώπης με αέριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ