ΚΟΣΜΟΣ

Δανία: Στο εδώλιο 1.000 νέοι για διανομή υλικού παιδικής πορνογραφίας

Δανία: Στο εδώλιο 1.000 νέοι για διανομή υλικού παιδικής πορνογραφίας
REUTERS/Dado Ruvic

Περισσότεροι από 1.000 νέοι στη Δανία είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες «διανομής υλικού παιδικής πορνογραφίας», ύστερα από τη διαρροή στο διαδίκτυο στοιχείων σεξουαλικού περιεχομένου με πρωταγωνιστές 15χρονους, όπως αναφέρει η αστυνομία της χώρας.

Η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση ύστερα από πληροφορίες που παρείχε το Facebook για δύο βίντεο και μία φωτογραφία που κυκλοφορούσαν μεταξύ ανήλικων χρηστών του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

«Ήταν ένα μεγάλο και σύνθετο θέμα που χρειάστηκε χρόνο για να ερευνηθεί. Κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων», τόνισε ο αστυνομικός επιθεωρητής Λάου Θίγκεσεν σε ανακοίνωσή του.

«Έχουμε πάρει την υπόθεση πολύ σοβαρά καθώς έχει σημαντικές επιπτώσεις σε όσους είναι αναμεμειγμένοι», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους μοιράστηκαν με τους διαδικτυακούς τους φίλους το βίντεο λίγες φορές, υπήρξαν όμως και άλλοι που το έκαναν εκατοντάδες φορές, ανέφερε η αστυνομία.

Η ηλικία συγκατάθεσης στη Δανία έχει οριστεί στα 15 έτη, όμως ο νόμος κατά της παιδικής πορνογραφίας εφαρμόζεται αυστηρά σε όσους διαρρέουν και αναδημοσιεύουν βίντεο και φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου ανηλίκων.

Η «πληγή» του sexting

Το Facebook σε ενημέρωση που παρείχε στο CNNi τόνισε πως επιδεικνύει μηδενική ανοχή σε τέτοιου είδους υποθέσεις, σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών.

Εκπρόσωπος τύπου του τεχνολογικού κολοσσού τόνισε πως «τα συστήματά μας διαγράφουν αυτόματα ευαίσθητο προσωπικό περιεχόμενο που αφορά παιδιά και ενημερώνουν το Εθνικό Κέντρο Εξαφανισμένων και Εκμεταλλευόμενων παιδιών στις ΗΠΑ, που με τη σειρά του αναλύει τα στοιχεία και ενημερώνει τις διωκτικές Αρχές ανά την υφήλιο».

Το 2017 το Facebook είχε δεχθεί έντονη κριτική καθώς ζήτησε από πιθανά θύματα να στείλουν φωτογραφίες σεξουαλικού τύπου, επιτρέποντας του έτσι να χτίσει ένα ψηφιακό προφίλ των φωτογραφιών και να εμποδίσει τον οποιονδήποτε να τις δημοσιεύει.

Οι αρμόδιες αρχές πολλών χωρών λαμβάνουν σκληρά μέτρα σε υποθέσεις διαρροής προσωπικών φωτογραφιών και βίντεο ανηλίκων, ανεξαρτήτου της ηλικίας των ατόμων που κάνουν τη διαρροή και κοινοποιούν το περιεχόμενο.

Στις αρχές του 2016, τρεις ανήλικοι αμερικανοί συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε μία ομάδα sexting, που κυκλοφορούσε ευαίσθητες προσωπικές φωτογραφίες και βίντεο μαθητών, σε ορισμένες περιπτώσεις έναντι χρηματικής αμοιβής.

«Το sexting έχει συνέπειες, αλλά όλοι οι έφηβοι κάνουν λάθη. Υπάρχουν τρόποι οι γονείς, τα σχολεία και κοινότητες να απαντήσουν στο sexting χωρίς να κατηγορούν και να βάζουν σε κίνδυνο το μέλλον νέων ανθρώπων και να υπονομεύουν την αληθινή έρευνα και δίωξη ατόμων που εκμεταλλεύονται παιδιά», ανέφερε στον αντίποδα η Αμερικάνικη Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών.

Danish police charge 1,000 young people with 'distribution of child porn', by Hilary McGann and Antonia Mortensen, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ